U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

субота, 8. септембар 2018.

ZRINKIN SIRNO-VOĆNI KOLAČ

E, daaaaaa... leto polako prolazi, a s njim i letnje voće... Ali, zato, znam za jedan fini, lagani, letnji kolač, u koji možete staviti i voće iz kompota. Do sada sam ga pravila pet-šest puta, jer ga baš volimo... Pravila sam ga sa breskvama, nektarinama, mešavinom breskvi i borovnica, i pre neki dan sa šljivama... Sve varijante su lepe, ali, nekako, varijanta sa nektarinama odnese pobedu... Zato vam predstavljam ovaj prelepi Zrinkin sirno-voćni kolač, koji sam pronašla na Coolinarici, kod moje virtuelne prijateljice Zrinke. Sa njenom dozvolom, recept prosleđujem i na ovaj način...

Za kolač je potrebno:
- oko 400 gr voća, svežeg ili iz kompota

- 3 jaja
- 120 gr šećera
- 1 vanil šećer
- 500 gr sira za kolače
- 130 gr putera, otopljenog, i ohlađenog
- 4 vrhom pune kašike pšeničnog griza
- 1/2 kesice praška za pecivo
- izrendana kora jednog limuna
- limunov sok, par kašika
- 2 kašike soka od voća

- kalup za kolač, prečnika 26 cm

- prah šećer za posipanje gotovog kolača

Najpre pripremiti voće, sveže iseći na kocke, i 2 kašike soka koje voće pusti, ostaviti za testo. Ako koristite voće iz kompota, onda ga treba ocediti od soka, i opet 2 kašike soka sačuvati za testo.
Modlu za kolač namazati putrom, i posuti brašnom.
Uključiti rernu, da se zagreje na 180 stepeni.
Testo se pravi prilično brzo i jednostavno, u posudu za miksiranje staviti jaja, šećer, vanilu, puter i sir, i mikserom mutiti dvadesetak sekundi, tek da se sve poveže. Dodati ostale sastojke, griz, limunovu koru i sok, sok od voća, i griz pomešan sa praškom za pecivo, pa mutiti još malo.
Testo sipati u podmazani kalup, poravnati ga špatulom, i na njega staviti voće. Odmah staviti u rernu, i smanjiti je na 160 - 170 stepeni. Kolač se peče pedesetak minuta, i još topao posipa prah šećerom.
Uživajte... kod nas ko god ga je probao, tražio je link na recept... Evo još par sličica ove divote od kolača...






4 коментара: