U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

четвртак, 10. децембар 2015.

ZVEZDA SA NUTELOM

Ništa novo ne donosim ovim novim postom, ali, po principu ''Vid'la žaba...'' , želim da ovaj recept prenesem onima koji se još nisu odvažili da ga isprobaju, jer je odličan, tačan kao sat, a sama zvezda prelepa...
Recept sam našla kod TineValentine, na Coolinarici, a detaljno video uputstvo na
sledećem linku.

Za zvezdu je potrebno:

- 1/2 kocke svežeg kvasca (20 gr)
- 180 ml mleka 
- 2 žumanca 
- 30 gr putera

- 70 gr šećera 
- prstohvat soli 

- 450 gr brašna + 50 gr za posipanje 
- oko 300 gr Nutele

- 2 belanca (za premazivanje zvezde pre pečenja) 

- peki papir sa nacrtanim krugom prečnika 28 cm 
- dno  obruča za tortu, prečnika 28 cm

Postupak:
U toplo mleko staviti šećer i kašičicu brašna, pa izdrobiti kvasac. Ostaviti da kvasac naraste, pa ga dodati u brašno, u koje je već stavljen omekšali puter, so, šećer i žumanca. Umesiti testo, i ostaviti ga, pokrivenog krpom da odmara i naraste.
Kad testo naraste, uključiti rernu na 180 stepeni. Premesiti ga i podeliti na 5 loptica.
Istovremeno, Nutelu u teglici staviti u u činiju tople vode, da se zagreje i bude lakša za mazanje (ili je malo zagrejati u mikrotalasnoj pećnici). 

Na stolu oklagijom razvaljati prvu lopticu u krug, debljine 2 do 3 milimetra, a prečnika 28 cm, pa je pažljivo preneti na peki papir, i premazati Nutelom. Isto utaditi i sa ostalim lopticama testa, s tim što se gornja, poslednja , ne premazuje Nutelom.

Čašom za vodu označiti centar kruga (kao što se vidi na snimku), a zatim zvezdu nožem razrezati na 16 mesta, do kružića označenog čašom. 


Krajeve testa, sa obe ruke, uvrnuti dva puta, ka spolja. Ivice spojiti, da se dobiju lepi okruglasti krajevi zvezde, kao na slici. Papir sa zvezdom pažljivo prevući na dno obruča za tortu.
Premazati je umućenim belancima, pa ispeći do zlatno žute boje.
Zvezdu sam pravila i premazivala jednom sa Nutelom, a drugi put sa Eurokremom Takova iz G. Milanovca.... Lepša je sa pravom Nutelom, ova druga bila mi je preslatka... Uostalom, kako ko voli, ovo je samo preporuka...










4 коментара: