U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

субота, 03. децембар 2016.

PUNJENI BATACI

U želji da nešto promenim u svojoj kuhinji, odlučila sam da se poigram sa sirevima i pilećim batacima...
Sastojci:
- 6 većih bataka sa karabatacima 
- senf 
- 200 gr sira trapista (ili kačkavalja) 
- 150 gr dimljenog sira 
- 50 gr slaninice, sitno iseckane 
- malo soli i bibera 
- po 5 lenti slaninice, za umotavanje bataka (za svaki) 
- malo ulja i vode 

Priprema:
Kad kupujete batake sa karabatacima, tražite veće komade, lakše se roluju. Batake otkostiti, tako da jednim potezom izvadite obe kosti. Meso malo istući batićem, da se stanji. Posoliti vrlo oprezno, i pobiberiti svako parče mesa. 
Sireve iseći na kockice, kao i slaninu, i izmešati ih u činiji. Svako parče mesa premazati kašikom senfa. 
Na senf staviti kašikom fil od sira. Zarolati pažljivo. Po želji, staviti čačkalicu da bi se fil učvrstio (ja nisam). 
Batake složiti u posudu za pečenje. 
Po želji, bataci se mogu dodatno uviti u lente slanine. Ja sam tri bataka uvila, a tri nisam, sve po ukusu i želji mojih momaka. 
Za jedan batak potrebno je 4 do 6 lenti, zavisno od njihove širine. 
Batake preliti sa par kašika ulja, a uliti i oko 1 dl vode. Peći na oko 170 stepeni, sve dok ne budu zlatno žuto ispečeni. U toku pečenja, jednom do dva puta ih treba preliti sokom od pečenja. 
Servirati uz priloge od povrća i dosta salate.

6 коментара:

  1. He, he, mislila sam da je blog "na odmoru" 😊
    Bataci su sigurno odlični, pa ću ih preporučiti onima koji jedu meso..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Blog nije na odmoru, hahaha, nego je autorka malo lenja... hvala ti što pratiš!

      Избриши
  2. Sneška, ovo mi se jako sviđa, posebno što su bataci, to mi je meso mnogo sočnije i mekše od belog.

    ОдговориИзбриши