уторак, 28. март 2023.

GAGIN ZELJANIK

Čim dođe proleće, i s njim mlado zeleno povrće, vreme je da se pravi zeljanik! I ovo je jedan od recepata koji sam usvojila od Gage, izuzetne kuvarice!

Fil:

- 6 kašika ulja

- 2 veze mladog crnog luka

- 500 gr mladog livadskog zelja (blitve, spanaća, koprive), blanširanog, i oceđenog od viška vode - meriti posle blanširanja!

- 1/2 kašičice soli

- malo bibera 

Testo:

- 400 gr kukuruznog brašna (ili palente i brašna, pola-pola)

- 200 gr belog pšeničnog brašna

- 1 prašak za pecivo

- 2 jaja

- 60 gr ulja

- 1/2 kašičice soli

- 200 gr izgnječenog belog sira

- oko 2,5 dl vode

- po želji susam za posipanje zeljanika 

Najpre se sprema fil: luk oprati, osušiti, iseckati na kolutiće, i propržiti na ulju, pa dodati zeleniš koji je opran, blanširan, iseckan i oceđen od viška vode. Kad se sve lepo proprži, i uvri voda, ostaviti sa strane, da se sve lepo prohladi. Začiniti po ukusu.

Testo se pravi tako što se svi sastojci lepo sjedine mikserom, a vodu dodavati postepeno.

Ovo su mere za zeljanik koji se peče u tepsiji prečnika 26 ili 28 cm, a za posudu prečnika 20 cm dovoljna je polovina mere.

Tepsiju ovlaš podmazati, i posuti brašnom, pa u nju rasporediti polovinu testa. Po testu rsporediti fil, ali, ne do ivica posude. Zatim odozgo staviti i drugu polovinu testa, razmazujući ga nožem, da se lepo rasporedi. Po želji posuti zeljanik susamom, i ispeći ga do zlatno žute boje.






Нема коментара:

Постави коментар