Čim dođe proleće, i s njim mlado zeleno povrće, vreme je da se pravi zeljanik! I ovo je jedan od recepata koji sam usvojila od Gage, izuzetne kuvarice!
Fil:
- 6 kašika ulja
- 2 veze mladog crnog luka
- 500 gr mladog livadskog zelja (blitve, spanaća, koprive), blanširanog, i oceđenog od viška vode - meriti posle blanširanja!
- 1/2 kašičice soli
- malo bibera
Testo:
- 400 gr kukuruznog brašna (ili palente i brašna, pola-pola)
- 200 gr belog pšeničnog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 jaja
- 60 gr ulja
- 1/2 kašičice soli
- 200 gr izgnječenog belog sira
- oko 2,5 dl vode
- po želji susam za posipanje zeljanika
Najpre se sprema fil: luk oprati, osušiti, iseckati na kolutiće, i propržiti na ulju, pa dodati zeleniš koji je opran, blanširan, iseckan i oceđen od viška vode. Kad se sve lepo proprži, i uvri voda, ostaviti sa strane, da se sve lepo prohladi. Začiniti po ukusu.
Testo se pravi tako što se svi sastojci lepo sjedine mikserom, a vodu dodavati postepeno.
Ovo su mere za zeljanik koji se peče u tepsiji prečnika 26 ili 28 cm, a za posudu prečnika 20 cm dovoljna je polovina mere.
Tepsiju ovlaš podmazati, i posuti brašnom, pa u nju rasporediti polovinu testa. Po testu rsporediti fil, ali, ne do ivica posude. Zatim odozgo staviti i drugu polovinu testa, razmazujući ga nožem, da se lepo rasporedi. Po želji posuti zeljanik susamom, i ispeći ga do zlatno žute boje.
Нема коментара:
Постави коментар