петак, 24. март 2023.

PORTUGALSKA TORTICA S NARANDŽAMA

Biskvit:

- 4 jaja

- 125 gr šećera

- 1 vanil šećer 

- 2 kašičice rendane narandžine kore

- 100 gr brašna

- 4 kašike mlake vode

Fil:

- 1/2 litra mleka

- 1 kesica pudinga od vanile

- 6 kašika prah šećera

- 100 gr putera

- 2 dl slatke pavlake

- 4 kašike pečenih mlevenih lešnika 

- malo izrendane narandžine kore 

Pripremiti kalup za tortu, prečnika 24 cm, i u njega staviti peki papir. Rernu uključiti na 180 stepeni. Napraviti testo, najpre umutiti sneg od belanaca sa šećerom, pa polako dodati sve ostale sastojke. Staviti da se peče, i odmah smanjiti temperaturu na 170 stepeni. Ispečeni biskvit ohladiti, pa preseći na dva dela.  

Za fil je potrebno izmešati puding sa šećerom, dodati malo mleka, i skuvati ga u ostatku mleka koje vri. Kada se ohladi, izmešati sa umućenim puterom, a zatim dodati i umućenu slatku pavlaku, lešnike i narandžinu koru. Polovinu fila staviti između kora, a ostatkom premazati torticu odozgo, i sa strane. Ukrasiti po želji.

Recept je iz knjige ''Kolači s ljubavlju''

Нема коментара:

Постави коментар