недеља, 6. децембар 2020.
LENJA PITA SA JABUKAMA
четвртак, 13. август 2020.
BRZA KAFANSKA POGAČA
Odlična pogača, brzo gotova, a jednostavna za pravljenje, čak i potpuni početnici je mogu napraviti bez problema!
- 20 gr svežeg kvasca (1/2 kocke)
- 2 dl tople vode
- 1 kašičica šećera
- 300 gr brašna
- 1 kašičica soli
- 2 kašike ulja
Kvasac izmrviti i rastvoriti u toploj vodi, pa dodati šećer i prstohvat brašna. Ostaviti par minuta, da se kvasac aktivira, i zapeni.
U vanglicu prosejati brašno, dodati so i ulje, i kvasac, pa sve dobro umesiti, da se dobije mekano, homogeno testo. Prebaciti sada testo na radnu površinu, i mesiti još malo, da se dobije lepa kugla. Zatim je rukama nežno spljoštiti, praveći pogaču, do željene debljine.
Sada je staviti na pleh, na kom je peki papir, i oblikovati još malo. Izbockati je čačkalicom, i pokriti čistom krpom, pa je ostaviti da raste još petnaestak minuta.
Na donjoj slici su dve pogače, svaka od po 300 gr brašna, baš ih volimo!
Tek sada uključiti rernu na 200 stepeni, i kada se ugreje, ubaciti pogaču, i ispeći je do željene boje. Temperaturu smanjiti na oko 170 stepeni.
Ispečenu pogaču ''umiti'' , ili je jednostavno poprskati sa malo hladne vode, pa uviti u krpu, da se potpari i lepo ohladi.
Izvor: Coolinarika, Suzana
уторак, 4. август 2020.
CIMET ČVORIĆI
понедељак, 22. јун 2020.
FRANCUSKI KUGLOF SA LIMUNOM I MAKOM
среда, 17. јун 2020.
ČOKO - MOKO TORTA
Sastojci:
- 1 pakovanje tamnih kora za tortu (''Vinčini'' su odlične)
- 500 gr šlaga u prahu
- 4,5 dl dobro ohlađene mineralne vode
- 700 gr kisele pavlake, sa 20 % mm
- 150 gr pečenih, mlevenih lešnika
- 300 gr mlevenog Plazma keksa
- 250 gr prah šećera
- 2,5 dl čokoladnog mleka, za natapanje kora
U jednoj posudi umutiti šlag sa mineralnom vodom.
U drugoj posudi izmešati kiselu pavlaku, Plazma keks, lešnike i prah šećer, pa dodati 5 kašika umućenog šlaga.
Filovanje kora:
петак, 15. мај 2020.
NAJDŽELINI MAFINI SA ČOKOLADOM
недеља, 26. април 2020.
TROUGLOVI S NARANDŽOM
- 170 gr šećera
- oko 1 dl vode
- 150 gr mlevenih oraha
- 150 gr iseckanih žele bombona
- 50 gr badema u listićima
- 50 gr omekšale čokolade
- kora i sok jedne narandže
- mleveni plazma keks, po potrebi (spremim oko 200 gr)
Za glazuru - čokolada i malo ulja.
среда, 5. фебруар 2020.
GRETA TORTA
U pitanju je prelepa torta sa pečenim lešnicima, a za mesec dana pravila sam je dva puta, prvo za svoj, a posle i za mamin rođendan... jer, kad sam je pitala koju tortu želi za svoj rođendan, rekla je: ''Ako ti nije komplikovana, želim Gretu, kao tvoju!''
Recept sam našla na Coolinarici, kod korisnice Boby, a torta je po njenom receptu sa orasima.
Za tortu se peku četiri kore od po:
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 100 gr pečenih samlevenih lešnika (to je 8 kašika, vrhom punih)
- 1 kašike brašna
Žumanca, šećer, i vanil šećer umutiti mikserom, pa dodati brašno i 3 dl mleka, i izmešati tako da nema grudvica. Ostatak mleka, 4,5 dl staviti da provri, pa u njemu skuvati ovu smesu.
Ohladiti, pa izmešati mikserom sa puterom umućenim sa prah šećerom.
Ispečene kore, sve četiri, staviti na radnu površinu. U šerpici, na niskoj temperaturi, otopiti 240 gr tamne čokolade sa 6 kašika ulja, pa tom čokoladom premazati kore. Ostaviti da se glazura potpuno stegne, pa tek onda filovati kore žutim filom, između kora, ali, i okolo.. Ja sam postupak morala da ubrzam, pa sam svaku koru stavljala u zamrzivač na pet-šest minuta, da bi se glazura brže stezala. Nafilovanu tortu ostaviti u frižider, pa je ukrasiti po želji.
- 150 gr šećera
- 50 gr prosejanog kakaoa
Želatin preliti vodom, promešati, i ostaviti da nabubri. Slatku pavlaku i šećer staviti na ringlu, i polako zagrevati, da se šećer istopi. Kad bude došlo do vrenja, ubaciti želati, i prosejani kakao. Sve još jednom dobro promešati, pa ostaviti da se ohladi, do otprilike 25 stepeni. Zatim pažljivo preliti tortu, koja je stavljena na veću tacnu, u koju će se odliti višak tečne glazure.
Glazuru ne treba ravnati nožem.
Ovako je izgledala mamina rođendanska Greta torta.