недеља, 6. децембар 2020.

LENJA PITA SA JABUKAMA

Kad sam bila mlađa nisam baš volela ove starinske kolače, a sad, sa godinama, polako ih usvajam, em su fini, em, se brzo prave, em sastojke za njih uvek imam u kući...


Ovo je recept za klasičnu lenju pitu sa jabukama, jer u kore ide svinjska mast.  
Za testo je potrebno:
- 1 šolja masti (od 2,5 dl)
- 1 šolja šećera
- 3 jaja
- 3 šolje brašna
- 1 kesica praška za pecivo

Fil:
- 1,5 kg očišćenih i narendanih jabuka
- 2 vanil šećera 
- 100 gr šećera
- korica i sok od pola limuna
- cimet

Za lenju pitu uvek prvo napravim fil, jer se jabuke posle rendanja prvo izdinstaju desetak minuta, u sopstvenom soku. Zatim se dodaju ostali sastojci, i, fil ide na hlađenje dok se napravi testo.

Za testo je potrebno umesiti sve sastojke, da se dobije fino testo, mekano, ali, da se ne lepi za ruke. Odmah ga treba podeliti na dva dela, pa prvi deo rukama formirati u pravougaonik. Ovo radim na peki papiru. Zatim testo pokrijem drugim papirom, pa nastavljam oklagijom da ga tanjim, i oblikujem do veličine tepsije. Zatim testo, zajedno sa donjim papirom pažljivo prebacim u tepsiju.
Fil se već ohladio, i nanosim ga na prvi deo testa. Poravnam špatulom, pa razvijam drugu koru, opet na papiru, i opet ga odozgo pokrijem papirom. Kad je kora razvučena, pažljivo je prebacim na fil od jabuka. Sklonim papir, i viljuškom pitu izbockam na više mesta, da kora ne ispuca, i izađe višak pare. 

Lenju pitu peći u zagrejanoj rerni na oko 170 stepeni. Gotovu posuti prah šećerom. Čim se malo prohladi, može se jesti, ali je isto tako lepa i kad odstoji, i potpuno se ohladi.

Izvor recepta - Verkanbgd


Нема коментара:

Постави коментар