Pre nedelju dana sam otkrila recept za ove čarobne kiflice, (na Coolinarici, kod Ankice, koju znam kao Pompom), spremajući malo slavlje za proslavu sinovljeve diplome... Fine, ne preslatke, a velike taman za dva zalogaja... Iako sam imala još šest vrsta kolača, one su prve planule! Zato sam ih juče napravila ponovo, baš smo ih zavoleli!
Za kiflice je potrebno:
- 300 gr brašna (plus još 50-ak grama za doradu)
- 200 gr krem sira (ABC mi se pokazao odličnim)
- 200 gr margarina (pošto koristim puter, testo je mekše, i zato je potrebno imati još brašna pri ruci)
- malko soli
I još:
- 110 gr smeđeg šećera (to je 7 kašika)
- 90 gr mlevenih badema (to je 7 kašika)
Testo je potrebno umesiti uveče, da bi preko noći odmorilo i steglo se u frižideru. Ako vam se žuri, dovoljno će biti da testo odmori i samo nekoliko sati u frižideru.
Sve sastojke izmešati rukom, izvagati smesu, i odmah je podeliti na 4 dela. Od svakog dela napraviti kuglicu, pa je na dlanu spljoštiti u disk (koji će biti veličine cd-a, i debljine oko 1 cm). Svaki disk obložiti brašnom, pa ga staviti u pvc kesicu. Kad sva 4 diska budu formirana, i u svojim kesicama, odložiti ih u frižider.
Sutradan pripremiti smesu od badema i smeđeg šećera, bademe samleti i izmešati ih sa šećerom.
Na radnu površinu staviti 50 gr ove smese (to su 3,5 kašike), i prvi deo testa, pa ga oklagijom istanjiti na veličinu plitkog tanjira. Testo će, šireći se, odozdo kupiti bademe i šećer. Sada testo iseći na 8 (ili više, zavisi kolike kiflice želite) delova, i savijati kiflice.
Isto uraditi i sa ostala tri dela testa.
Složiti kiflice na peki papir, i peći na 170 stepeni, ne više od 15 minuta, jer treba da ostanu svetle.
Uživajte, odlične su!
Нема коментара:
Постави коментар