понедељак, 10. децембар 2018.

KIFLICE SA BADEMIMA I SMEĐIM ŠEĆEROM

Pre nedelju dana sam otkrila recept za ove čarobne kiflice, (na Coolinarici, kod Ankice, koju znam kao Pompom), spremajući malo slavlje za proslavu sinovljeve diplome... Fine, ne preslatke, a velike taman za dva zalogaja... Iako sam imala još šest vrsta kolača, one su prve planule! Zato sam ih juče napravila ponovo, baš smo ih zavoleli!

Za 
Za kiflice je potrebno:
- 300 gr brašna (plus još 50-ak grama za doradu)
- 200 gr krem sira (ABC mi se pokazao odličnim)
- 200 gr margarina (pošto koristim puter, testo je mekše, i zato je potrebno imati još brašna pri ruci)
- malko soli

I još:
- 110 gr smeđeg šećera (to je 7 kašika)
- 90 gr mlevenih badema (to je 7 kašika)

Testo je potrebno umesiti uveče, da bi preko noći odmorilo i steglo se u frižideru. Ako vam se žuri, dovoljno će biti da testo odmori i samo nekoliko sati u frižideru. 
Sve sastojke izmešati rukom, izvagati smesu, i odmah je podeliti na 4 dela. Od svakog dela napraviti kuglicu, pa je na dlanu spljoštiti u disk (koji će biti veličine cd-a, i debljine oko 1 cm). Svaki disk obložiti brašnom, pa ga staviti  u pvc kesicu. Kad sva 4 diska budu formirana, i u svojim kesicama, odložiti ih u frižider.

Sutradan pripremiti smesu od badema i smeđeg šećera, bademe samleti i izmešati ih sa šećerom. 
Na radnu površinu staviti 50 gr ove smese (to su 3,5 kašike), i prvi deo testa, pa ga  oklagijom istanjiti na veličinu plitkog tanjira. Testo će, šireći se, odozdo kupiti bademe i šećer. Sada testo iseći na 8 (ili više, zavisi kolike kiflice želite) delova, i savijati kiflice. 

Isto uraditi i sa ostala tri dela testa. 
Složiti kiflice na peki papir, i peći na 170 stepeni, ne više od 15 minuta, jer treba da ostanu svetle. 
Uživajte, odlične su!




Нема коментара:

Постави коментар