Prošle godine, negde baš u ovo vreme, moja drugarica Sneža je prvi put slavila
slavu u svom novom stanu.... Pošto je njena, tj. njihova porodična slava Sveti
Nikola, posna, sve što je ona spremila bilo posno. Tada sam kod nje probala
ovu divnu tortu, i odmah tražila da mi slika recept i pošalje na viber... Rečeno
- učinjeno.... Nedavno sam je i ja napravila, ali, u običnoj varijanti, a da nam
se dopala, a i našim gostima, naravno, ne treba ni da pričam...
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za Rozen tortu
Za fil:
- 5 dl mleka
- 250 gr šećera (to je 17 kašika)
- 400 gr mlevenog maka
- 2 kesice pudinga od vanile
- 2 dl mleka
- 2 - 3 kašike džema od kajsija
- 250 gr putera
Čokoladna glazura:
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 3 kašike ulja
5 dl mleka izmešati sa 17 kašika šećera, pa staviti da provri. Dodati mleveni mak, i ostaviti da proključa još jednom.
2 kesice pudinga od vanile razmutiti u 2 dl mleka, pa dodati u šerpu sa makom. Vratiti na ringlu i kuvati još nekoliko minuta, uz stalno mešanje.
Nakon toga, u još toplu smesu dodati i džem od kajsija. Kad se smesa još malo prohladi, dodati puter, i dobro izmešati. Ostaviti da se potpuno ohladi, pa tek onda filovati kore.
U paketu kora koje najradije koristim ima 10 kora, i sve su lepe, jednake. Zato fil izvažem, i podelim na 9. Deseta, gornja kora se, naravno, ne filuje, na nju se stavlja čokoladna glazura.
Fila je bilo tačno 1710 gr, što znači da je svaku koru trebalo nafilovati sa 190 gr fila. (1710:9= 190).
Filovanje ide lepo i lagano, jer je fil tečan taman toliko koliko treba, i, lepo se razmazuje.
Nafilovane kore treba prekriti streč folijom, pa odozgo staviti veću tacnu, i na nju još nešto, recimo neku knjigu, da bi se kore lepo zalepile i spojile sa filom.
Bilo bi dobro da torta prenoći ovako, a sutradan, kad se skine folija, preliti je čokoladnom glazurom. Preporučujem da se u šerpici, na pari, otope čokolada izlomljena na kockice i 3 kašike ulja. Nakon ovoga, torta se seče na željene oblike, jednostavno i lako. Ne treba ni da naglašavam da sam i ja sliku ovog recepta slala dalje, viberom, a sada, evo recepta i ovde, na blogu, a i Rozenke sa makom u društvu sa ostalim kolačima...
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za Rozen tortu
Za fil:
- 5 dl mleka
- 250 gr šećera (to je 17 kašika)
- 400 gr mlevenog maka
- 2 kesice pudinga od vanile
- 2 dl mleka
- 2 - 3 kašike džema od kajsija
- 250 gr putera
Čokoladna glazura:
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 3 kašike ulja
5 dl mleka izmešati sa 17 kašika šećera, pa staviti da provri. Dodati mleveni mak, i ostaviti da proključa još jednom.
2 kesice pudinga od vanile razmutiti u 2 dl mleka, pa dodati u šerpu sa makom. Vratiti na ringlu i kuvati još nekoliko minuta, uz stalno mešanje.
Nakon toga, u još toplu smesu dodati i džem od kajsija. Kad se smesa još malo prohladi, dodati puter, i dobro izmešati. Ostaviti da se potpuno ohladi, pa tek onda filovati kore.
U paketu kora koje najradije koristim ima 10 kora, i sve su lepe, jednake. Zato fil izvažem, i podelim na 9. Deseta, gornja kora se, naravno, ne filuje, na nju se stavlja čokoladna glazura.
Fila je bilo tačno 1710 gr, što znači da je svaku koru trebalo nafilovati sa 190 gr fila. (1710:9= 190).
Filovanje ide lepo i lagano, jer je fil tečan taman toliko koliko treba, i, lepo se razmazuje.
Nafilovane kore treba prekriti streč folijom, pa odozgo staviti veću tacnu, i na nju još nešto, recimo neku knjigu, da bi se kore lepo zalepile i spojile sa filom.
Bilo bi dobro da torta prenoći ovako, a sutradan, kad se skine folija, preliti je čokoladnom glazurom. Preporučujem da se u šerpici, na pari, otope čokolada izlomljena na kockice i 3 kašike ulja. Nakon ovoga, torta se seče na željene oblike, jednostavno i lako. Ne treba ni da naglašavam da sam i ja sliku ovog recepta slala dalje, viberom, a sada, evo recepta i ovde, na blogu, a i Rozenke sa makom u društvu sa ostalim kolačima...
Нема коментара:
Постави коментар