понедељак, 27. септембар 2021.

ŽERBO ŠNITE



Kore:

- 20 gr svežeg kvasca (pola kocke)

- 100 ml mleka

- 1 kašičica šećera

- 500 gr brašna

- 1/2 kesica praška za pecivo

- 250 gr margarina

- 2 kašike šećera

- 1 vanil šećer

- 1 jaje

Fil:

- 400 gr mlevenih oraha 

- oko 700 gr džema od kajsija

- 50 gr šećera

Glazura: 

- 100 gr čokolade

- 30 gr margarina

- 2 kašike ulja

U toplo mleko staviti kvasac i kašiku šećera, pa ostaviti sa strane, da se kvasac aktivira.

U vanglicu sipati brašno i prašak za pecivo, ali deo brašna, oko 100 gr prethodno ostaviti sa strane, za doradu testa. Dodati jaje, omekšali margarin, trun soli i ostatak šećera, i kvasac, pa zamesiti testo. Po potrebi dodati brašna, odvojenog sa strane. Kad je dobro umešeno, testo odložiti u frižider, na oko pola sata.

Za to vreme napraviti fil. Orahe i šećer izmešati sa džemom, tako da se dobije fin, kremast fil. Izmeriti težinu fila, i podeliti na 3, tako da pri filovanju svi budu iste debljine.


Pleh dimenzija oko 24 x 30 cm premazati margarinom, i ovlaš posuti brašnom. Testo podeliti na 4 dela. Prvi deo testa razvući u veliku koru, dodajući, po potrebi, brašna odvojenog sa strane, pa je oklagijom preneti na pleh. Premazati koru trećinom fila. Ponoviti postupak, druga kora, fil, treća kora, fil, četvrta kora. Dlanovima nežno pritisnuti poslednju koru, da se slojevi testa i filova lepo zalepe jedni za druge, pa ceo kolač viljuškom izbockati, da bi tokom pečenja ispario višak vlage, i da kolač ne raste nepotrebno u visinu.  

Pokriti kolač čistom krpom, i ostaviti da raste oko sat vremena.Rernu ugrejati na 160 stepeni, i peći oko pola sata. Kora bi trebalo da ostanu svetla, recimo, kao na drugoj slici. 

Ispečen kolač ostaviti da se malko prohladi, pa ga pomoću druge tepsije preokrenuti, na tacnu, i ostaviti da se potpuno ohladi. Zatim ga preliti glazurom od čokolade, i ostaviti da odstoji preko noći.

Glazura - najbolja glazura pravi se tako što se čokolada, margarin i ulje zajedno tope na vodenoj pari, u šerpici, koja je u drugoj, sa ključalom vodom.

Recept je sa Natalijinog bloga, sa neznatnim izmenama, količinu oraha sam sa 250 gr, (kao što je u njenom receptu),  povećala na 400 gr, jer je fil bogatiji, i, orasi se lepo izmešaju sa džemom od kajsija, pa se kore i fil lepo ''zalepe''.  
https://www.mysticcakes.com/zerbo-kocke/

четвртак, 22. април 2021.

SALATA OD SIRA I PEČENOG SUSAMA

 Fina salata! 

Sastojci:

- 1/2 kg sitnog, mladog sira ili fete

- oko 100 gr skuvanog i oceđenog kukuruza šećerca

- 100 gr susama

- 4 kisela krastavčića, sitno iseckana

- 100 gr ćureće šunke, iseckane na kockice (nije obavezno)

- 50 - 100 gr majoneza

- so i biber, po ukusu


Postupak je jednostavan, najpre treba prepeći susam, na suvom tiganju (na srednje jakoj temperaturi, uz stalno mešanje). Odmah ga prebaciti u hladnu činiju, da se zaustavi dalje zagrevanje. Prepečen susam ima gorak, i nimalo prijatan ukus.

Sir izgnječiti viljuškom, a zatim dodati sve ostale sastojke, i dobro ih izmešati kašikom. Deo susama može se ostaviti za posipanje i ukrašavanje salate.

Ova salata odlično ide uz pečenje ili roštilj.

субота, 3. април 2021.

DŽEMI LEJDI

Nema bržeg i jednostavnijeg, a lepšeg čokoladnog kolačića od ovog! Isproban, i pravljen mnogo puta, a ovde prenosim Darwinin recept.



Suvi sastojci:

- 160 gr šećera

- 90 gr oštrog brašna

- 90 gr mekog brašna

- 1/3 kesice praška za pecivo

- 1/2 kašičice sode bikarbone

- 1 kesica vanil šećera

- 45 gr prosejanog kakaoa

Mokri sastojci:

- 100 gr džema (od kajsije, crvenog voća, šljiva...)

- 125 ml ulja

- 2 dl jogurta

- 40 ml mleka

Za kolač je potrebno u dve posude odvojeno izmešati suve i mokre sastojke, a zatim ih lepo sjediniti sa par poteza špatulom, i izliti u kalup za pečenje.

Koristim silikonski kalup, dimenzija 26 cm x 10 cm.

Kolač se peče oko 40 minuta, na temperaturi od 170 stepeni.

Ispečen kolač izručiti na tacnu, a kada se prohladi, premazati ga džemom, tanko, pa preliti glazurom od čokolade.

Glazura: 4 kašike vode i 2 kašike šećera staviti da provri, i kuvati par minuta. Dodati 50 gr izlomljene čokolade, kašičicu margarina i kašiku ulja. Kad se glazura lepo ujednači, na tihoj vatri, gotova je.