понедељак, 27. септембар 2021.

ŽERBO ŠNITE



Kore:

- 20 gr svežeg kvasca (pola kocke)

- 100 ml mleka

- 1 kašičica šećera

- 500 gr brašna

- 1/2 kesica praška za pecivo

- 250 gr margarina

- 2 kašike šećera

- 1 vanil šećer

- 1 jaje

Fil:

- 400 gr mlevenih oraha 

- oko 700 gr džema od kajsija

- 50 gr šećera

Glazura: 

- 100 gr čokolade

- 30 gr margarina

- 2 kašike ulja

U toplo mleko staviti kvasac i kašiku šećera, pa ostaviti sa strane, da se kvasac aktivira.

U vanglicu sipati brašno i prašak za pecivo, ali deo brašna, oko 100 gr prethodno ostaviti sa strane, za doradu testa. Dodati jaje, omekšali margarin, trun soli i ostatak šećera, i kvasac, pa zamesiti testo. Po potrebi dodati brašna, odvojenog sa strane. Kad je dobro umešeno, testo odložiti u frižider, na oko pola sata.

Za to vreme napraviti fil. Orahe i šećer izmešati sa džemom, tako da se dobije fin, kremast fil. Izmeriti težinu fila, i podeliti na 3, tako da pri filovanju svi budu iste debljine.


Pleh dimenzija oko 24 x 30 cm premazati margarinom, i ovlaš posuti brašnom. Testo podeliti na 4 dela. Prvi deo testa razvući u veliku koru, dodajući, po potrebi, brašna odvojenog sa strane, pa je oklagijom preneti na pleh. Premazati koru trećinom fila. Ponoviti postupak, druga kora, fil, treća kora, fil, četvrta kora. Dlanovima nežno pritisnuti poslednju koru, da se slojevi testa i filova lepo zalepe jedni za druge, pa ceo kolač viljuškom izbockati, da bi tokom pečenja ispario višak vlage, i da kolač ne raste nepotrebno u visinu.  

Pokriti kolač čistom krpom, i ostaviti da raste oko sat vremena.Rernu ugrejati na 160 stepeni, i peći oko pola sata. Kora bi trebalo da ostanu svetla, recimo, kao na drugoj slici. 

Ispečen kolač ostaviti da se malko prohladi, pa ga pomoću druge tepsije preokrenuti, na tacnu, i ostaviti da se potpuno ohladi. Zatim ga preliti glazurom od čokolade, i ostaviti da odstoji preko noći.

Glazura - najbolja glazura pravi se tako što se čokolada, margarin i ulje zajedno tope na vodenoj pari, u šerpici, koja je u drugoj, sa ključalom vodom.

Recept je sa Natalijinog bloga, sa neznatnim izmenama, količinu oraha sam sa 250 gr, (kao što je u njenom receptu),  povećala na 400 gr, jer je fil bogatiji, i, orasi se lepo izmešaju sa džemom od kajsija, pa se kore i fil lepo ''zalepe''.  
https://www.mysticcakes.com/zerbo-kocke/

Нема коментара:

Постави коментар