E, daaaaaa... leto polako prolazi, a s njim i letnje voće... Ali, zato, znam za jedan fini, lagani, letnji kolač, u koji možete staviti i voće iz kompota. Do sada sam ga pravila pet-šest puta, jer ga baš volimo... Pravila sam ga sa breskvama, nektarinama, mešavinom breskvi i borovnica, i pre neki dan sa šljivama... Sve varijante su lepe, ali, nekako, varijanta sa nektarinama odnese pobedu... Zato vam predstavljam ovaj prelepi Zrinkin sirno-voćni kolač, koji sam pronašla na Coolinarici, kod moje virtuelne prijateljice Zrinke. Sa njenom dozvolom, recept prosleđujem i na ovaj način...
Za kolač je potrebno:
- oko 400 gr voća, svežeg ili iz kompota
- 3 jaja
- 120 gr šećera
- 1 vanil šećer
- 500 gr sira za kolače
- 130 gr putera, otopljenog, i ohlađenog
- 4 vrhom pune kašike pšeničnog griza
- 1/2 kesice praška za pecivo
- izrendana kora jednog limuna
- limunov sok, par kašika
- 2 kašike soka od voća
- kalup za kolač, prečnika 26 cm
- prah šećer za posipanje gotovog kolača
Najpre pripremiti voće, sveže iseći na kocke, i 2 kašike soka koje voće pusti, ostaviti za testo. Ako koristite voće iz kompota, onda ga treba ocediti od soka, i opet 2 kašike soka sačuvati za testo.
Modlu za kolač namazati putrom, i posuti brašnom.
Uključiti rernu, da se zagreje na 180 stepeni.
Testo se pravi prilično brzo i jednostavno, u posudu za miksiranje staviti jaja, šećer, vanilu, puter i sir, i mikserom mutiti dvadesetak sekundi, tek da se sve poveže. Dodati ostale sastojke, griz, limunovu koru i sok, sok od voća, i griz pomešan sa praškom za pecivo, pa mutiti još malo.
Testo sipati u podmazani kalup, poravnati ga špatulom, i na njega staviti voće. Odmah staviti u rernu, i smanjiti je na 160 - 170 stepeni. Kolač se peče pedesetak minuta, i još topao posipa prah šećerom.
Uživajte... kod nas ko god ga je probao, tražio je link na recept... Evo još par sličica ove divote od kolača...
Obožavam kolače sa sirom!
ОдговориИзбришиHvala, Kato!
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиThak you, Greg! I hope you'll like the cake, like we do, 'cause it's light & delicious. Enjoy making it. Greetings from Belgrade!
Избриши