Danas sam pravila nešto novo, pletenicu sa pečenim lešnicima... Kolač savršenog ukusa, pritom, pravi se brzo i prilično jednostavno, nema kvasca, nema puno čekanja... Recept sam našla ovde, pa, izvolite, pročitajte oba recepta, ja sam unela male izmene, jer, recept je odličan i tačan...
Za testo je potrebno:
- 250 gr brašna
- prstohvat soli
- pola kesice praška za pecivo
- 1 jaje
- 150 gr sira za kolače
- 6 kašika ulja
- 70 gr šećera
Fil:
- 250 gr mlevenih pečenih lešnika
- 100 gr šećera
- 1 vanil šećer
- kora i sok jedne narandže (50 - 100 ml)
- po želji malo cimeta i suvog grožđa
- 1 jaje za premazivanje pletenice
Od navedenih sastojaka za testo, umesiti testo, rukama, dok se ne dobije homogena kugla koja se ne lepi za ruke. Umotati je u streč foliju i staviti u frižider na pola sata, a za to vreme pripremiti fil.
Lešnike samleti, dodati rendanu koricu narandže, šećer i vanilu, a ako želite i cimet i suvo grožđe, dodajte ih sad. Sok narandže dodavati polako u fil, da ne bude previše tečan. Mešati kašikom, i dodavati toliko soka, samo da poveže fil, da bi mogao da se nanese na testo.
Testo izvaditi iz frižidera nakon pola sata, staviti ga na veći peki papir, pa ga oklagijom istanjiti na pobrašnjenoj podlozi, na debljinu od oko 5-7 mm, vodeći računa da se dobije pravougaonik.
Na testo kašikom naneti fil, i lepo ga i ravnomerno rasporediti. Sada po dužoj stranici testo saviti u čvrst rolat. Oštrim nožem preseći rolat po dužini, da se dobiju dva dela, i odmah ih preplesti, da se dobije pletenica, kao na slici.
Pletenicu, zajedno sa papirom pažljivo staviti u duguljasti kalup. Moj kalup je dimenzija 35 x 12 x 8 cm.
Pletenicu, zajedno sa papirom pažljivo staviti u duguljasti kalup. Moj kalup je dimenzija 35 x 12 x 8 cm.
Ako nemate ovakav kalup, pletenicu možete ispeći na običnom plehu iz rerne, naravno, na peki papiru.
Ugrejati rernu na 170 stepeni. Pletenicu premazati jajetom, i staviti je da se peče.
Na oko 170 stepeni pekla sam je nešto više od pola sata. Ostaviti je da se dobro ohladi, pa je zajedno sa papirom izvaditi iz kalupa.
Nama se jako dopala, jedva čekam reprizu!
Dodatak receptu: pletenica je prelepa i ako se filuje makom, dakle sve po receptu, samo što mak, izmešan sa šećerom, treba popariti vrelim mlekom. Evo i slike:
Evo još jedne slike pletenice sa orasima, ali sam je pre nanošenja fila od oraha, premazala Nutelom... Bila je savršena!
Jako lepo izgleda odlično si je napravila!
ОдговориИзбришиHvala puno, recept je odličan, za svaku preporuku!
ОдговориИзбришиDivno! Zaista bogat kolač.
ОдговориИзбришиHvala puno, lepa, bogata i vrlo ukusna!
ОдговориИзбришиKoji sir se koristi za ovo? Ja ne pravim bas tijesta sa sirom a pletenica izgleda odlicno.
ОдговориИзбришиBilo koji krem sir za mazanje, ne smeta i ako je slan.
ИзбришиUpravo sam ispekla ovu predivnu mirisnu socnu pletenicu. Preeeedivna je hvala vam za odlican recept. Aleksandra
ОдговориИзбришиHvala na javljanju, Aleksandra, drago mi je da vam se recept dopao! I mi smo njome oduševljeni!
Избриши