U želji da nešto promenim u svojoj kuhinji, odlučila sam da se poigram sa sirevima i pilećim batacima...
Sastojci:
- 6 većih bataka sa karabatacima
- senf
- 200 gr sira trapista (ili kačkavalja)
- 150 gr dimljenog sira
- 50 gr slaninice, sitno iseckane
- malo soli i bibera
- po 5 lenti slaninice, za umotavanje
bataka (za svaki)
- malo ulja i vode
Priprema:
Kad kupujete batake sa karabatacima, tražite veće komade, lakše se roluju. Batake
otkostiti, tako da jednim potezom izvadite obe kosti. Meso malo istući batićem, da se
stanji. Posoliti vrlo oprezno, i pobiberiti svako parče mesa.
Sireve iseći na kockice, kao i slaninu, i izmešati ih u činiji. Svako parče mesa premazati
kašikom senfa.
Na senf staviti kašikom fil od sira. Zarolati pažljivo. Po želji, staviti čačkalicu da bi se fil
učvrstio (ja nisam).
Batake složiti u posudu za pečenje.
Po želji, bataci se mogu dodatno uviti u lente slanine. Ja sam tri bataka uvila, a tri
nisam, sve po ukusu i želji mojih momaka.
Za jedan batak potrebno je 4 do 6 lenti,
zavisno od njihove širine.
Batake preliti sa par kašika ulja, a uliti i oko 1 dl vode. Peći na oko 170 stepeni, sve dok
ne budu zlatno žuto ispečeni. U toku pečenja, jednom do dva puta ih treba preliti
sokom od pečenja.
Servirati uz priloge od povrća i dosta salate.