недеља, 6. новембар 2016.

AJVAR

Odličan recept... a kako i ne bi bio, kad je kumin?!

Volimo ajvar... zbog toga ne žalim trud oko nabavke paprike, pranja, pečenja, čišćenja od semenki i ljuske, kao ni bola u leđima zbog dugog krčkanja u pekaču... 

Godinama sam ga pravila na uobičajen način, dok nisam dobila ovaj recept, po kom krčkanje traje desetak minuta, a ajvar fenomenalan... Daaa, daaaa, deset minuta...  Od onda ga ne menjam... 

  • - 5 kg crvene paprike (najbolje su tzv. kurtovke) 
  • - 2 supene kašike esencije 
  • - 2 supene kašike soli 
  • - 2 supene kašike šećera 
  • - 200 gr ulja
  • Paprike oprati i ostaviti da se osuše. Ispeći ih onako kako to inače radite, u rerni ili još bolje na nekom starom šporetu ili limu. Ostaviti ih da se potpuno ohlade i potpare u velikoj poklopljenoj šerpi, jer će se tako lakše očistiti. 
  • Ohlađene paprike očistiti od ljuski i semenki, pa staviti u cediljku da se ocede od viška soka. Nakon sat vremena, paprike samleti (ili još bolje iscepkati prstima). 
  • U veću šerpu sipati 200 gr ulja, pa kad se zagreje, staviti papriku da se prži, i odmah dodati so i šećer. Pržiti desetak minuta (ne treba više). Skloniti sa vatre i dodati 2 kašike esencije. Promešati, pa odmah sipati u tegle i zatvoriti poklopcima. 
  • Staviti tegle u hladnu rernu, pa je zagrejati na 150 stepeni i peći dok se ne uhvati korica (oko sat vremena). Ostaviti u rerni sve dok se tegle potpuno ne ohlade, a zatim ih odložiti u ostavu, na hladno i tamno mesto.




Нема коментара:

Постави коментар