Odličan recept... a kako i ne bi bio, kad je kumin?!
Volimo ajvar... zbog toga ne žalim trud oko nabavke paprike, pranja, pečenja, čišćenja od semenki i ljuske, kao ni bola u leđima zbog dugog krčkanja u pekaču...
Godinama sam ga pravila na uobičajen način, dok nisam dobila ovaj recept, po kom krčkanje traje desetak minuta, a ajvar fenomenalan... Daaa, daaaa, deset minuta... Od onda ga ne menjam...
- - 5 kg crvene paprike (najbolje su tzv. kurtovke)
- - 2 supene kašike esencije
- - 2 supene kašike soli
- - 2 supene kašike šećera
- - 200 gr ulja
- Paprike oprati i ostaviti da se osuše. Ispeći ih onako kako to inače radite, u rerni ili još bolje na nekom starom šporetu ili limu. Ostaviti ih da se potpuno ohlade i potpare u velikoj poklopljenoj šerpi, jer će se tako lakše očistiti.
- Ohlađene paprike očistiti od ljuski i semenki, pa staviti u cediljku da se ocede od viška soka. Nakon sat vremena, paprike samleti (ili još bolje iscepkati prstima).
- U veću šerpu sipati 200 gr ulja, pa kad se zagreje, staviti papriku da se prži, i odmah dodati so i šećer. Pržiti desetak minuta (ne treba više). Skloniti sa vatre i dodati 2 kašike esencije. Promešati, pa odmah sipati u tegle i zatvoriti poklopcima.
- Staviti tegle u hladnu rernu, pa je zagrejati na 150 stepeni i peći dok se ne uhvati korica (oko sat vremena). Ostaviti u rerni sve dok se tegle potpuno ne ohlade, a zatim ih odložiti u ostavu, na hladno i tamno mesto.
Нема коментара:
Постави коментар