понедељак, 26. октобар 2015.

BOEMSKA TORTA

Zaljubila sam se u ovu tortu još kad sam je probala kod moje drugarice Ljilje...U njoj je sve što volim, pečeni lešnici, jaja, čokolada, puter, ma, prava starinska torta... 
E, onda je trebalo proslaviti suprugov 57. rođendan, malo proslaviti sa porodicom, obaveznim roštiljem i tortom na kraju... 
Pošto i slavljenik voli ovakve torte, odluka je pala... Ljilja je recept zapisala, i evo ga pred svima nama... 


Za okruglu tortu, prečnika 28 cm je potrebno ispeći tri kore, od po:

- 4 belanca 
- 90 gr šećera
- 100 gr pečenih mlevenih lešnika
- 1/2 kafene kašičice kakaoa
- malo praška za pecivo

Da podsetim, sastojci za koru (ili kore), uvek se mute tako da se mikserom prvo umuti čvrst sneg od belanaca, pa se dodaje šećer, u otprilike tri navrata... Nikad ne dodajem sav šećer odjednom. 
Kad procenim da je sneg sa šećerom dobro umućen, mikser odložim, i nastavljam sa dodavanjem lešnika, kakaoa i praška za pecivo, mešajući pažljivo i polako špatulom. 

Obzirom na to da imam rernu sa ventilatorom, i mogućnost pečenja u više nivoa, ja sam sastojke pomnožila sa tri, umutila sve po redu, i pekla odjednom sve tri kore... Na tri peki papira nacrtala sam krugove prečnika 28 cm, i umućenu masu špatulom nanela na krugove. Pekla sam ih petnaestak minuta, na 180 stepeni, sa uključenim ventilatorom.

Ispečena kora izgleda ovako:

Ova torta ima dva fila, pa prilikom razbijanja jaja i odvajanja belanaca od žumanaca, treba povesti računa, i žumanca odvojiti u dve posude, u jednu staviti 4, a u drugu 8 komada.

Žuti fil: 

- 1/2 litra mleka
-4 žumanca
- 200 gr šećera u prahu
- 2 kesice vanil šećera
- 4 vrhom pune kašike brašna
- 150 gr putera

Žumanca izmešati sa šećerom i vanilom, dodati brašno i malo mleka odvojenog od pola litra. Ostatak mleka staviti da provri, pa kad provri u njega sipati smesu od žumanaca i skuvati je, neka ključa par minuta, dok se ne zgusne. Ohladiti. 
Puter umutiti mikserom, pa dodavati žuti fil, kašiku po kašiku, i mutiti dok smesa ne bude lepa i homogena.

Braon fil:

- 8 žumanaca
- 200 gr šećera u prahu
- 100 gr čokolade
- 250 gr putera

Ovaj fil se kuva na pari. Najlakše je koristiti lonac za kuvanje mleka na pari, jer je fil brzo skuvan, i ne može da zagori, ako se stalno meša.
Žumanca i šećer staviti u lonac, i kuvati dok smesa ne počne da se zgušnjava. Kad se smesa zgusne, dodati čokoladu izlomljenu na kockice, promešati da se čokolada istopi, i skloniti sa ringle. Dobro je da se fil odmah preruči u drugu posudu, da bi se prekinuo proces kuvanja. Potpuno ohlađen čokoladni fil treba izmešati sa umućenim puterom. 
Odvojiti jednu manju šolju braon fila za premazivanje torte sa strane.

Gotovi filovi izgledaju ovako:


Slaganje torte:

Najlakše je tortu nafilovati koristeći obruč od kalupa 28 cm.

Na tacnu staviti obruč, pa prvu koru, pa na nju staviti trećinu braon fila. Na braon fil staviti polovinu žutog fila.
Opet ide kora, druga trećina braon fila, polovina žutog fila, i na kraju treća kora. Na koru odozgo ide poslednja trećina braon fila.

Tortu odložiti u frižider na nekoliko sati hlađenja, a nakon toga je dovršiti. Skinuti obruč, pa je sa strane premazati filom koji je odvojen u šoljicu. 

Ostali ukrasi koje sam koristila su:

- Milka čoko štapići (dva i po pakovanja)
- Swisslion kapućino dražeje, bele, 210 grama
- Swisslion crne čoko - bum kuglice, oko 300 grama



Znam da sam bila preopširna, ali, tako ću i ja lakše da zapamtim šta i kako sam radila... Torta je odlična, vredi truda!

Prijatno!



4 коментара:

  1. Recept za poslastičarski udžbenik, do u sitna crevca! Ali dok je ne probam ne dajem svoj sud! :)))
    Šalim se, naravno, a torta je da ti stane pamet! Super sastojci, dva fila, ma kud ćeš bolje! ♥ Bravo!

    ОдговориИзбриши
  2. Proba će biti uskoro, arhivirala sam vam dva parčeta! Baš mi je drago da ti se dopada, i jedva čekam tvoj sud! Hvala na pohvalama, malo sam i pocrvenela!

    ОдговориИзбриши
  3. Probala direktno od autorice ♥ Torta božanstvenog ukusa, sa dva kremasta fila, a lešnik joj daje tako divnu aromu, stvarno je rajski ukus!:njami: Sneška, čista desetka!
    p.s. dekoraciju sam jela sutradan, lepša je odvojeno

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala ti na javljenim utiscima! Potpisujem, ukrasi su lepi, ali ukus torte nije lako nadmašiti...

    ОдговориИзбриши