Dok sam samo čitala o lemon curdu, i pitala se kakvog je ukusa, nisam mogla ni da pretpostavim da će mi se toliko dopasti ova jednostavna krema od limuna... Fina, mirisna, i brzo gotova... Pritom, idealna za filovanje keksića i torti...
- 4 žumanca
- 1 veći limun (korica i sok)
- 65 gr šećera
- 40 gr putera
Lemon curd se kuva na pari, a za mene je najjednostavnije da za to koristim lonac za
mleko, sa duplim dnom.
Sve sastojke staviti u lonac (naravno, u duplo dno prvo treba
usuti vodu, onako kako to proizvođač lonca preporučuje, a u mom slučaju su to 2 dl
vode). Lonac staviti na ringlu, i mešati sastojke. Kad ventil počne da pišti, kuvati
najviše dva minuta... smesa se vrlo brzo zgusne, i gotova je.
Još tako toplu, skuvanu
smesu prebaciti u teglicu, da se više ne kuva, i da se brže ohladi. Od ovih sastojaka dobije se oko 200 gr
lemon curda.
Nikad jela... a obzirom na 4 žumanca i ne znam kad ću. Mada, kad vidim kako ga fino kristiš za razne deserte, pomislim da pola mere mogu i da napravim, tek da probam kako je :)))
ОдговориИзбришиMa, daaaj, Gago, ne isplati se prljati sudove za 2 žumanca i sto grama lemon curda... Napraviće tebi tvoja drugarica jednom, kad budeš dolazila, pa ćeš da probaš... ako ti se dopadne, lako ćeš... ;-)
ОдговориИзбришиImam ja male šerpice i za jedno žumance... Ali ih zaobilazim zbog požutele krštenice, svejedno ko da ih sprema :)))
Избриши