Još jedna lepa starinska torta... Oko nje ima malo više posla, ali je zato preukusna... Predstavljam vam Gizelu, tortu sa blanširanim bademima...
Kore:
- 15 jaja
- 15 kašika šećera
- 15 kašika brašna
- malo limunove kore
Fil:
- 240 gr šećera
- 1,5 dl vode
- 350 gr badema (blanširanog i oljuštenog)
- 300 gr putera
Bela glazura:
- 200 gr prah šećera
- 2-3 kašike vrele vode
- 1/2 kašičice ulja
- par kapi limunovog soka
Za ovu tortu neophodno je najpre pripremiti i blanširati bademe, najbolje dan - dva ranije.
Blanširanje badema:
Ugrejati u šerpici 5 dl vode, do ključanja. Preliti bademe
i ostaviti ih minut, dva. Ocediti od vode, i rukom im skidati ljusku. Ovo je vrlo
jednostavno, badem prosto sam sklizne iz ljuske. Nakon toga, bademe ostaviti da se
dobro osuše, najbolje preko noći, na par puta savijenoj kuhinjskoj krpi. Po potrebi,
promeniti krpu par puta, jer bademi sutradan moraju da budu potpuno suvi, da bi fil bio
savršen. Ja sam ih za svaki slučaj još malo sušila u rerni, oko sat vremena na 50 stepeni.
Potpuno suve bademe sutradan samleti, i odmah odvojiti deo badema u jednu manju
šolju, kojima ćemo ukrasiti tortu sa strane.
Kore:
Za ovu tortu korice se peku kao za Doboš tortu, zato je najbolje imati dva ista
lima, jer će pečenje ići mnogo brže.
Pripremiti 12 krugova od peki papira, prečnika 26
cm.
Najpre se napravi smesa za korice od 5 belanaca, 5 kašika šećera, polako se doda 5
žumanaca i 5 kašika brašna, pa se izliva (kutlačom, kao za palačinke) na krugove od
papira i stavlja u rernu da se korica ispeče.
Korice su vrlo brzo ispečene, za svega 6-7
minuta. ja sam pekla po dve istovremeno, u pećnici sa ventilatorom. Od ove količine (5
jaja) dobiju se 4 korice.
Savet: Testo od ovih sastojaka (smese od 5 jaja, šećera i
brašna) ima masu od 360 - 400 grama, što znači da na svaki papir treba staviti 90 do 100
grama mase.
Ponoviti postupak sa narednih 5 jaja, pa i sa ostatkom od 5 jaja.
Korica bi trebalo da
bude 12.
Ovaj put sam, pri filovanju, imala nešto manje fila, pa mi je jedna korica
preostala, i nafilovala sam 11 kora.
Fil:
240 gr šećera preliti sa 1,5 dl vode, i kuvati dok se ne pojave mehurići. Dodati
mlevene bademe, dobro izmešati varjačom i skloniti sa vatre. U ovu masu dodati puter,
isečen na tanke štapiće, i mešati brzo da se sve lepo ujednači.
Fil je gotov, i kad se
malo prohladi, filovati korice, i tortu sa strane, sve osim gornje korice (na gornju koru
ide bela glazura).
Tortu staviti u frižider, da prenoći, a belu glazuru staviti sutradan.
Bela glazura:
200 gr
prah šećera umutiti sa 2-3 kašike vrele vode, dodati 1/2 kašičice ulja i par kapi
limunovog soka. Brzo izliti na gornju koricu, pazeći da ne curi sa strane. Tortu sa strane
ukrasiti onim mlevenim bademom, koji smo na početku izdvojili.
Ova beše tvoja rođendanska? Fantazija sa bademima <3
ОдговориИзбришиDaaa, daaa... a kako su se ove godine poklopili Uskrs i moj rođendan, ona je obeležila oba događaja...Hvala tiiii....
ОдговориИзбришиDobar recept
ОдговориИзбришиDobar recept za hotelu tortu.
ОдговориИзбришиDobar recept za hotelu tortu.
ОдговориИзбришиto je prava gizela
ОдговориИзбришиa ne sa orasima, fantasticna!