субота, 12. септембар 2015.

ČOKOLADNA TORTA


Recept za ovu prelepu čokoladnu tortu našla sam na Coolinarici... Pravila sam je nekoliko puta, i baš nam se dopada!

Kore (peku se 3 ovakve):

- 3 jaja
- 6 kašika šećera
- 3 kašike ulja
- 3 kašike mleka
- 3 kašike kakaoa
- 3 kašike brašna
- malo praška za pecivo

Ganaš:

- 1/2 litra slatke pavlake (mlečne, Imlekove)
- 200 gr čokolade za kuvanje
- 300 gr mlečne čokolade (Milka, sa alpskim mlekom)
- 100 gr bele čokolade (Milka)
- 125 gr putera

Kakao za prelivanje kora:

- 7 kašika šećera
- 1 kašika kakaoa
- 1 dl mleka
- 3 dl vode

......................................................................................................................................
Kore:

Za ovu tortu kore pečem odvojeno, 3 puta od po 3 jaja, tako mi budu iste debljine, i ne mučim se sa sečenjem na listove. Pripremim i 3 kruga od peki papira, prečnika 28 cm, i pečenje ide brzo i lako... 

Za prvu koru jaja dobro umutiti mikserom, (ne treba odvajati žumanca od belanaca), pa postepeno dodavati šećer. Dodati i brašno, kakao i prašak za pecivo, koji su zajedno prosejani kroz sito. Dalje mešati špatulom, i dodati ulje i mleko. Smesu sipati u kalup u koji je stavljen papir. 
Ispeći koru na 180 stepeni, a zatim ponoviti postupak još dva puta, za još dve kore.

Ganaš:

Slatku pavlaku zagrejati do vrenja, skloniti sa ringle, pa ubaciti sitno izlomljenu čokoladu. Mešati sve dok se čokolada ne istopi. Dodati puter, i ostaviti da se dobro ohladi.

Kakao za prelivanje kora:

Izmešati sve sastojke, prokuvati ih par minuta, i ostaviti da se ohladi.

Kore se filuju u obruču, tako je jednostavnije. Prvu koru staviti na tacnu, nakvasiti je trećinom kakaoa, staviti trećinu fila (pre toga odvojiti šoljicu fila, za premazivanje torte sa strane, kad se skine obruč). Opet kora, kakao, ganaš, i tako još jednom.

Tortu ostaviti u frižider, da prenoći i stegne se. Sutradan skinuti obruč, sa strane je premazati onim odvojenim ganašom i dodatno ukrasiti po želji...

Volim da je ukrasim Milka čoko štapićima, jer je jednostavno, a dekorativno... za tortu ove veličine dva paketa su dovoljna, s tim što pri nizanju štapića treba ostavljati 2-3 milimetra slobodnog prostora između njih, da bi nožem lakše sekli parčad.

milka-choco-lila-stix







2 коментара:

  1. Kalimera, Sneki! Nisam mogla da odolim, a da se ne javim i napišem da je torta sa slike fenomenalna - sočna, puna čokolade, ma, topi se u ustima... Probala i preporučujem! :*

    ОдговориИзбриши
  2. Kalimera i tebi, Gago! Hvala ti na javljanju iz prelepe Helade... Skoro sam i zaboravila da si probala ovu čokoladnu lepoticu...

    ОдговориИзбриши