Prelepa starinska torta! Recept sam dobila od svoje mnooogo mlađe koleginice Jelene, i potpuno sam ga usvojila...
Orasi, čokolada, puter, jaja, i - bez trunke brašna... Ovo je već godinama rođendanska torta mog muža...
Napomena: jednostavnija varijanta ove torte je četvrtasta tora, pa se u plehu dimenzija 25 x 39 cm ispeku dve kore od po 8 jaja, ispečene se preseku se po dužoj strani, a fil ostaje isti.
Orasi, čokolada, puter, jaja, i - bez trunke brašna... Ovo je već godinama rođendanska torta mog muža...
Za fil :
- 250 gr putera
- 125 gr margarina
- 250 gr prah šećera
- 16 žumanaca
- 250 gr čokolade za kuvanje
Za kore (peku se četiri ovakve, u
kalupu prečnika 28 cm):
- 4 belanaca
- 4 kašika šećera
- 2,5 kašike fila (unapred pripremljenog)
- 75 gr mlevenih oraha
Ganaš za prelivanje torte:
- 120 gr slatke pavlake
- 100 gr čokolade
Za ovu tortu prvo treba napraviti fil:
Puter i margarin penasto umutiti mikserom, pa
dodati prah šećer. Mutiti još malo, pa dodati 16 žumanaca (prilikom razbijanja jaja,
belanca odmah rasporedite u 4 posude po 4 komada, jer će to biti za 4 kore).
Rastopiti 250 gr
čokolade za kuvanje, pa i nju dodati u fil sa žumancima. Ostaviti fil da se ohladi, jer je čokolada vrela, pa tek onda praviti kore.
Kore:
Za ovu tortu peku se 4 kore od po 4 belanaca, 4 kašike šećera, 2,5 kašike fila i 75 gr oraha.
Iako se čini da je ovo najpipaviji deo posla, nije strašno. Unapred iskrojim 4 kruga od peki papira, prečnika 28 cm, i sve ide brzo.
Belanca ulupati u čvrst sneg, dodati šećer i još malo lupati. Kad se u umućena belanca dodaju
orasi i fil, treba nežno i pažljivo izmešati smesu, pa je pažljivo istresti u kalup, u koji
je stavljen peki papir.
Kore uvek pečem na peki papiru, jer ih tako lakše odvajam od
kalupa.
Kore se peku od 14-16 minuta svaka, na 180 stepeni.
Ohlađene kore nafilovati, a tortu odozgo preliti ganašom od čokolade.
Ostaviti tortu u frižider da se ohladi.
Ganaš: ugrejati u šerpici
slatku pavlaku, skoro do vrenja, skloniti sa vatre, pa u nju ubaciti čokoladu izlomljenu na
kockice, i mešati dok se čokolada ne istopi. Ostaviti da se malo prohladi i zgusne, pa
preliti tortu. Ukrasiti tortu po želji.
Napomena: jednostavnija varijanta ove torte je četvrtasta tora, pa se u plehu dimenzija 25 x 39 cm ispeku dve kore od po 8 jaja, ispečene se preseku se po dužoj strani, a fil ostaje isti.
The torta! Ova je skroz po mom ukusu... Koliko god bili moderne druge sa sirom, gustinom, želatinom i ostalim kerefekama, ja najviše volim ovakve klasične torte ♥
ОдговориИзбришиZnaaaam! I ja ih volim, nema torte do klasične, sa starim, dobrim i milion puta proverenim sastojcima... Hvala ti na javljanju, Gagoooo:-)!
ОдговориИзбришиDivna torta,ja je imam pod drugim imenom i macice drugacijih omjera.A zasto kombinacija maslaca i margarina?
ОдговориИзбришиMaslac je previše mekan, pa ovih 125 gr margarina da finu čvrstinu filu.
ОдговориИзбриши