Fini, starinski kolač... kao da je iz bakine kuhinje...
Uživam u pravljenju ovog kolača, jednostavan je, i brzo gotov, a volimo ga svi... Mera za sastojke je najobičnija čaša od 2 dl, ali, za svaki slučaj sam, za one koji vole sastojke izražene u gramima sve izvagala...
Tepsija u kojoj pečem kolač je veličine 35 x 20 cm.
Sastojci:
- 5 jaja
- 1,5 čaša šećera (300 gr)
- 1 čaša jogurta (2 dl, ili 200 gr)
- 1 čaša ulja (170 gr)
- 2 čaše brašna (270 gr)
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 500 gr višanja
- malo prah šećera za posipanje kolača
- vanil šećer
čaša = 2 dl
Priprema:
Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinjavati sa belancima.
Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh. Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.
Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića sasvim malo gurnem nadole.
Ovako izgleda kolač pre, i posle potiskivanja višanja na dole...
Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Odmah smanjiti na 170 stepeni. U rerni sa ventilacijom, kolač pečem četrdesetak minuta, a da je gotov vidim po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče, povlačeći se ka sredini.
Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom, pomešanim sa vanil šećerom, i iseći na kocke.
Ovaj kolač sam pravila i sa borovnicama, odličan je!
Uživam u pravljenju ovog kolača, jednostavan je, i brzo gotov, a volimo ga svi... Mera za sastojke je najobičnija čaša od 2 dl, ali, za svaki slučaj sam, za one koji vole sastojke izražene u gramima sve izvagala...
Tepsija u kojoj pečem kolač je veličine 35 x 20 cm.
Sastojci:
- 5 jaja
- 1,5 čaša šećera (300 gr)
- 1 čaša jogurta (2 dl, ili 200 gr)
- 1 čaša ulja (170 gr)
- 2 čaše brašna (270 gr)
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 500 gr višanja
- malo prah šećera za posipanje kolača
- vanil šećer
čaša = 2 dl
Priprema:
Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinjavati sa belancima.
Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh. Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.
Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića sasvim malo gurnem nadole.
Ovako izgleda kolač pre, i posle potiskivanja višanja na dole...
Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Odmah smanjiti na 170 stepeni. U rerni sa ventilacijom, kolač pečem četrdesetak minuta, a da je gotov vidim po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče, povlačeći se ka sredini.
Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom, pomešanim sa vanil šećerom, i iseći na kocke.
Ovaj kolač sam pravila i sa borovnicama, odličan je!
Snjezana ovo je zaista jedan od najvise isprobanih kolaca...
ОдговориИзбришиHvala, Miro!
ОдговориИзбришиVerujem da je to zbog toga što je taj kolač jako fini, a jednostavan... i, možda nas sve podseća na mirise iz kuhinje naših baka, nekako ima taj starinski miris i ukus... ;-)
Volim traziti recepte, isprobavati neke nove, stare verzije..,saznati neke detalje koji su jako bitni u pecenju I kuhanju, a koje ne zeli svatko otkriti.Hvala vam na vasem trudu!!!
ОдговориИзбришиAnkice, hvala na lepim rečima! Uvek pišem tako da se i početnik što lakše snađe, volim da prenosim znanje... Verovatno je to i profesionalna deformacija, jednom prosvetar, uvek prosvetar... Pozdrav i srećno u kuhinji!
ОдговориИзбришиKolač isproban više puta, ali po navici odem na Coolku da komentarišem.. The best! 👌
ОдговориИзбришиhttp://www.coolinarika.com/slika/2498401/ http://www.coolinarika.com/slika/2498409/