недеља, 30. август 2015.

PITA SA MAKOM

Volim kolače s makom... evo jednostavnog recepta za finu  pitu...



- 1/2 kg tankih kora za pitu 

Za žuti preliv: 

- 4 jaja 
- 1 čaša šećera (mera je čaša od 2 dl)
- 1 čaša jogurta 
- 1 čaša ulja 
- 1 prašak za pecivo 
- izrendana korica jednog limuna 
- 250 - 300 gr mlevenog maka

Za sirup: 

- 2 čaše šećera 
- 3 čaše vode 
- sok od 1 limuna 
- još 1 limun, isečen na kolutove 
- 2 vanil šećera 

Najpre se napravi žuti preliv: svi sastojci (osim maka) se mikserom dobro umute. 
Dublji pleh (tepsiju) namazati uljem, pa staviti 2 kore. Sipati 1 - 2 kutlače žutog preliva, pa posuti makom. 
Opet kora, žuti preliv, pa mak, i tako dok ne složimo celu pitu. (Poslednja je kora, koju ćemo premazati prelivom tek kada pitu isečemo.) 
Oštrim nožem iseći pitu na kocke (ovo je malo teže, ali sve bude dobro na kraju) i staviti da se peče. 

Dok se pita peče, skuvati sirup od šećera, vanile, soka od limuna i dodati još jedan limun isečen na kolutove. 

Tek ispečenu, vruću pitu preliti vrućim sirupom. Ostaviti da se dobro ohladi, pa još jednom proći nožem po svim rezovima, da bi kocke bile lepe.

4 коментара:

  1. Ova pita je odlična! Pravila sam je baš po tvom receptu sa Coolke i znam da je preukusna.
    Ja sam je zvala maklava... ♥

    ОдговориИзбриши
  2. Sećam se... ali, ne sećam se da si joj ''kumovala'' i promenila ime... ;-)
    Eeee, šta vreme učiniiiiii... ;-)
    Hvalaaaaaa!

    ОдговориИзбриши
  3. Ovakav recept sam dobila rukom pisan na jednom papiricu, ima tome cetvrt veka. Cuvam ga jos, uspomena na te neke stare (mlade) dane, slova su mu vec pomalo nejasna, rubovi iskrzani pa poneko slovo i fali. Hvala sto sad mogu "na cisto" da ga prepisem :-)
    Pozdrav i svako dobro, Sneska ♥

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala, Vesna! I meni su najdraži ti papirići koje čuvam u jednoj kutiji, kao dragocenost...

    ОдговориИзбриши