четвртак, 28. април 2022.

PROTEINSKI HLEB

Videla sam ovaj hleb u ''Večeri za 5'', koju pratim na RTL-u, pa, kako mi se dopao, zamolila Luciju koja ga je tada poslužila, da nam na Instagramu podeli recept... Dalje znate, napravila ga, i, sve nas u kući oduševio... Čak sam za sebe  napravila i dodatnu verziju, sa 20 % više sastojaka, da imam i za veći kalup.


Sastojci:                                               

- 135 gr  (162)  semenki suncokreta        
- 90 gr   (108)  mlevenog lana               
- 65 gr   (78 )  badema                        
- 145 gr  (174)  ovsenih pahuljica            
- 2 kašike  (2,4) čia semenki                    
- 4 kašike  (4,8)  psilijuma u prahu          
- 1 kašičica (1,5)  soli                               
- 3 kašike (4)  maslinovog ulja              
- 350 ml (420)  vode                            

Samleti sve semenke, bademe i pahuljice, dodati so, i sve dobro izmešati. Zatim dodati maslinovo ulje i vodu, i sve dobro ujednačiti mešanjem. Smesa je prilično gusta, ali, tako treba da bude. Po potrebi dodati još kašiku, ili dve, vode.
U kalup za pečenje staviti peki papir, pa staviti testo, i lepo ga poravnati kašikom. Staviti da se peče na 180 stepeni, oko 20 minuta. Zatim hleb izvaditi iz modle, okrenuti ga, da donja strana bude gore, pa nastaviti pečenje još oko 40 minuta.
Ostaviti ga da se dobro ohladi, pa ga tek onda iseći. Još je lepši ako se pravi danas, za sutra.
Hleb se čuva u frižideru, u zatvorenoj posudi, do 5 dana.
Pošto ovaj hleb nije jeftin (samo kesica psilijuma u prahu je oko 550 dinara), ja ga radije isečem na kriške, pa, po 3, ili 4 kriške stavim u kesicu, i u zamrzivač, a vadim po potrebi.

Нема коментара:

Постави коментар