четвртак, 22. април 2021.

SALATA OD SIRA I PEČENOG SUSAMA

 Fina salata! 

Sastojci:

- 1/2 kg sitnog, mladog sira ili fete

- oko 100 gr skuvanog i oceđenog kukuruza šećerca

- 100 gr susama

- 4 kisela krastavčića, sitno iseckana

- 100 gr ćureće šunke, iseckane na kockice (nije obavezno)

- 50 - 100 gr majoneza

- so i biber, po ukusu


Postupak je jednostavan, najpre treba prepeći susam, na suvom tiganju (na srednje jakoj temperaturi, uz stalno mešanje). Odmah ga prebaciti u hladnu činiju, da se zaustavi dalje zagrevanje. Prepečen susam ima gorak, i nimalo prijatan ukus.

Sir izgnječiti viljuškom, a zatim dodati sve ostale sastojke, i dobro ih izmešati kašikom. Deo susama može se ostaviti za posipanje i ukrašavanje salate.

Ova salata odlično ide uz pečenje ili roštilj.

субота, 3. април 2021.

DŽEMI LEJDI

Nema bržeg i jednostavnijeg, a lepšeg čokoladnog kolačića od ovog! Isproban, i pravljen mnogo puta, a ovde prenosim Darwinin recept.

Suvi sastojci:

- 160 gr šećera

- 90 gr oštrog brašna

- 90 gr mekog brašna

- 1/3 kesice praška za pecivo

- 1/2 kašičice sode bikarbone

- 1 kesica vanil šećera

- 45 gr prosejanog kakaoa

Mokri sastojci:

- 100 gr džema (od kajsije, crvenog voća, šljiva...)

- 125 ml ulja

- 2 dl jogurta

- 40 ml mleka

Za kolač je potrebno u dve posude odvojeno izmešati suve i mokre sastojke, a zatim ih lepo sjediniti sa par poteza špatulom, i izliti u kalup za pečenje.

Koristim silikonski kalup, dimenzija 26 cm x 10 cm.

Kolač se peče oko 40 minuta, na temperaturi od 170 stepeni.

Ispečen kolač izručiti na tacnu, a kada se prohladi, premazati ga džemom, tanko, pa preliti glazurom od čokolade.

Glazura: 4 kašike vode i 2 kašike šećera staviti da provri, i kuvati par minuta. Dodati 50 gr izlomljene čokolade, kašičicu margarina i kašiku ulja. Kad se glazura lepo ujednači, na tihoj vatri, gotova je.