понедељак, 13. фебруар 2017.

ČOKOLADNI KUGLOF DONE HEJ

Volim recepte Done Hej, Australijanke koju sam zavolela gledajući ''24 kitchen''. Dopada mi se jednostavnost njenih recepata, kao i način na koji prezentuje svoje recepte... Nema kod nje mnogo suvišnih sastojaka, i sve mi se čini brzo, lako i ne previše komplikovano.
Recept za ovaj kuglof videla sam na pomenutoj televiziji, brzinski zapisala sastojke na papirić, i negde ga zaturila... Izronio je nedavno, iz mora sličnih papirića, pa sam odlučila da napravim taj kuglof. Divan je, i apsolutno čokoladan.

Sastojci za kuglof:

- 125 gr putera
- 180 gr prah šećera
- 2 jaja
- prtohvat soli
- 240 gr kisele pavlake
- 280 gr mekog brašna
- 40 gr kakaoa (prosejati da nema grudvica)
- 1/2 kesice praška za pecivo

Za ganaš:
- 2 dl slatke pavlake (Imlek)
- 150 gr čokolade (za kuvanje, ili mlečne, svejedno)

Kuglof se pravi jednostavno, ali, najpre modlu premazati puterom, posuti brašnom, istresti višak brašna, i odložiti je sa strane.

Uključiti rernu na 180 stepeni.

Mikserom umutiti puter sa prah šećerom, dodajući ga pomalo. zatim dodati jedno po jedno jaje. Odložiti mikser sa strane, pa ostale sastojke dodavati pomalo,naizmenično dodajući pavlaku, i brašno, kakao i prašak za pecivo,  mešajući nežno i polako špatulom. Smesa će biti gusta i teška za mešanje, ali, to je u redu.
Smesu rasporediti u modlu, odozgo poravnati špatulom, i staviti da se peče. Temperaturu rerne kroz par minuta smanjiti na 150 stepeni, i peći oko 40 minuta. 
Ispečen kuglof izvaditi iz rerne, i ostaviti ga da se hladi desetak minuta, pa ga pažljivo prevrnuti na tanjir. Kada se potpuno ohladi, preliti ga ganašom od čokolade.

Ganaš se pravi tako što se slatka pavlaka zagreva skoro do vrenja, skloni sa ringle, i prelije se po kockicama izlomljene šokolade. mešati dok se čokolada ne istopi, a smesa bude homogena. Kada se prohladi, preliti kuglof.

Ovaj kuglof sam videla i kod Marije, na Coolinarici


Kuglof treba servirati sa kuglom šlaga, ili još bolje sladoleda, odlično se uklapaju!

2 коментара: