петак, 25. децембар 2015.

PUSLICA TORTA

Lagana, nežna... torta bez trunke brašna... 


Za jednu koru:

- 5 belanaca
- 200 gr šećera

Za fil:

- 10 žumanaca
- 15 kašika šećera
- 2,5 dl mleka
- 250 gr mlevenih pečenih lešnika
- 250 gr putera

I još:

- 4 dl slatke pavlake za šlag
- malo lešnika za ukras


Priprema:

Kore sam pekla u okruglom kalupu, prečnika 28 cm. Pripremiti i 2 komada peki papira,
iskrojena po veličini kalupa. 

Kora: 5 belanaca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa postepeno dodavati šećer. Kad se doda svih 200 gr šećera, mutiti još par minuta. U kalup staviti peki papir na dno, a rubne ivice malo namazati puterom i posuti brašnom (tako će se ivice pečene kore lakše nožem opseći i odvojiti od ivice kalupa).

Staviti sneg u kalup, poravnati i staviti da se peče na 150 stepeni tačno 35 minuta. 
Na isti način ispeći i drugu koru, i ostaviti ih da se ohlade.

Fil: 10 žumanaca dobro izmešati sa 15 kašika šećera, dodati 2,5 dl mleka i staviti da se fil kuva. Neprestano mešati žicom, i čim počne da se zgušnjava i vri, odmah skloniti sa ringle (žumanca se ne kuvaju dugo, jer će se zgrušati).

Kad se fil malo prohladi dodati 250 gr mlevenih pečenih lešnika. Kada se potpuno ohladi, izmešati žuti fil sa dobro i penasto umućenim puterom.

4 dl slatke pavlake umutiti u čvrst šlag. 

Filovati tortu sledećim redom: kora, pola fila, kora, pola fila, šlag. Ukrasiti po želji.


Mali savet:

Lešnike uvek pečem sama, u rerni, jer volim da budu malo jače pečeni. Ako se odlučite za ovu varijantu, treba da kupite nešto više lešnika nego što se traži u receptu, jer će masa postati lakša, a deo mase ide i na ljuske, koje se posle pečenja bacaju. Pečeni lešnici važu se posle skidanja ljuske i hlađenja.


4 коментара:

  1. Mnogo ti je lepa i nežna.. ♥ Jedno vreme je bila hit, u poslednje vreme je ređe viđam. Nisam je nikada pravila, uvek sam je kod drugih jela..

    ОдговориИзбриши
  2. Jako volim ovu torticu ali je duuugo nisam spremala. Mislim da ovoj tvojoj ne bih odolela, nikako. :)

    ОдговориИзбриши