Evo još jedne fine slane torte, za čiju pripremu ne treba izdvojiti mnogo vremena, jer se koriste gotove, kupovne kore za rozen tortu, kojih sada ima i u slanoj varijanti...
Sastojci:
- 1 paket korica za rozen tortu (slanih)
Za premaz od sira:
- 600 gr feta sira
- 8 dl kisele pavlake (ili milerama) sa 20
% mm
- 100 gr majoneza
- malo soli, bibera i belog luka u prahu
Za filovanje:
- 350 gr šunke ili ćurećih/pilećih prsa,
tanko isečenih
- 4 skuvana jaja
- 10 kiselih krastavčića
- 100 gr maslina
- jean ili dva reda kora mogu se premazati i ajvarom
Za ukrašavanje torte:
- 150 gr dimljenog kačkavalja
- 18 kom. čeri paradajzića
- 1 veza peršunovog lista
Kore za rozen tortu su veoma nežne i prhke, zato preporučujem da pre početka
slaganja torte, sve sastojke pripremite i stavite ih na radnu površinu, kako bi vam svi
bili na dohvat ruke, a torta složena za 20 minuta.
Nemojte ih otvarati iz vakuum paketa
pre vremena, da se nepotrebno ne isušuju.
U jednu činiju izrendajte jaja, u drugu kisele
krastavčiće, i ocedite ih od viška tečnosti, u treću iseckajte masline.
Napravite premaz
od sira, tako što ćete viljuškom ili gnječilicom za krompir pire izgnječiti feta sir, pa
dodati kiselu pavlaku, majonez i malo začina, soli, bibera i belog luka u prahu.
Kad je sve spremno, uzeti tacnu na koju ćemo slagati tortu, i premazati je sa 3 kašike
premaza od sira, na to staviti prvu koru, i ona će se lepo zalepiti, i neće klizati.
Opet
uzeti 3 kašike premaza od sira, naneti ga na koru, pa posuti polovinu kuvanih jaja.
Svaku novu koru koju uzimamo, premažemo sirom, dok je još na stolu, pa je stavimo
namazanom stranom na dole, na fil (u ovom slučaju na rendana jaja).
Koru opet, sad
odozgo, namažemo sirom, pa rasporedimo polovinu krastavčića.
Opet namažemo novu
koru, stavimo je namazanom stranom na krastavčiće, pa je opet sa 3 kašike fila
premažemo i odozgo.
Složiti režnjeve šunke, pa opet namazana kora i tako redom.
Ostatak kora, fila i premaza od sira rasporediti kao što je navedeno.
U poslednji fil kora dodaju se iseckane masline. Staviti na njih poslednju koru, ali, ne
treba je premazivati. Streč folijom umotati tortu, zajedno sa tacnom, opteretiti je
kuhinjskom daščicom, ili knjigom (eto knjizi nove namene!), i ostaviti da se dobro
ohladi u frižider, na 24 sata.
Ostatak sira sačuvati za sutra, za premazivanje torte pre
serviranja.
Sutradan tortu odmotati, lepo je premazati sirom, ili običnom kiselom pavlakom, pa
odozgo narendati kačkavalj, gaudu ili sir koji volite... Ja sam imala dimljeni kačkavalj, i
mirisao je prelepo...
Tortu iseći na kocke, i ukrasiti je po želji, mogućnosti su
bezbrojne, a ja sam koristila čeri i peršunov list... jednostavno, a efektno! Prijatno!
Dodajem još nekoliko sličica ovog lepog predjela...
Jaooooo, koje lepe slike! :smajlićpadamunesvest: Božanstveno izgleda, a po sastojcima se vidi da je bomba od dobrog ukusa! Tvoje slane torte ni malo ne zaostaju (ni izgledom, a ni bogatstvom) za tvojim slatkim... Bravo! ♥
ОдговориИзбришиHvala, Gagoooo... nahvali me kao nikog svog! Trudim se, drago mi je ako to neko primeti!
ОдговориИзбришиSvaka čast.
ОдговориИзбриши