четвртак, 25. април 2013.

NAJLEPŠA VOĆNA TORTA - JOGOBELA


Za koru (kalup za tortu prečnika 28 cm):

6 jaja 
- 6 kašika šećera 
- 6 kašika brašna 
- 2 kašike kakaoa
- 1/3 kesice praška za pecivo 
- 2 kašike hladne vode

Za kremu: 

- 1/2 l voćnog jogurta (ukus jagoda, ili šumskog voća)
- 180 gr prah šećera 
- 1/2 l slatke pavlake 
- 300 gr crvenog voća (maline, jagode, kupine) 
- 2 kesice (od po 10 gr) želatina u prahu 

Za ukrašavanje torte: 

- voće po izboru, lepog izgleda i boje
- 1 kesica preliva za tortu (Dr Etker)
- 4 kašike šećera 
- 2 dl vode 

Kora: 

Za pečenje kore pripremiti okrugli kalup za tortu, prečnika 28 cm. Na dno kalupa staviti peki papir, a ivice namazati margarinom i posuti brašnom. 
Belanca dobro umutiti u čvrst sneg, pa dodati šećer. Još malo mutiti, pa dodati žumanca, brašno, kakao, malo praška za pecivo i 2 kašike vode, i sve lepo i polako špatulom izmešati, da se dobije homogena masa. 
Koru ispeći i ohladiti, a zatim je vodoravno preseći, da se dobiju 2 kore. 

Krema: 

Slatku pavlaku dobro umutiti mikserom, da se dobije čvrst šlag. 
U drugom sudu izmešati voćni jogurt i prah šećer. 
U manjoj šerpici želatin natopiti sa 8 kašika vode, ostaviti 5-10 minuta da nabubri, pa tek onda staviti na vatru da se otopi, ali ne sme da provri. Mešati stalno, ali paziti da ne provri. Otopljeni želatin odmah uliti u posudu sa jogurtom i lagano izmešati. 
Dodati ulupanu slatku pavlaku i nežno mešati 5 - 8 minuta, dok se masa ne ujednači. U smesu dodati voće (krupnije jagode ili kupine iseckati), i sve još jednom polako i nežno promešati špatulom. 

Slaganje torte: 

Na tacnu za tortu staviti jednu koru, pa na nju vratiti opran i suv obruč od kalupa. Na koru istresti kremu, a na kremu staviti drugu koru. Blago pritisnuti rukom, da se krema i kora zalepe jedna za drugu.  

Ukrašavanje torte: 

Voće izabrano za ukrašavanje složiti na gornju koru. 
Pripremiti kesicu preliva za torte Dr Etker, prema uputstvu (kesicu praha izmešati sa 4 kašike šećera i 2 dl vode, staviti na ringlu i grejati do vrenja, ali da ne provri). 
Prelivati kašikom svaku voćkicu na površini torte. Preliv učvršćuje voće, da ne klizi po kori, i da ne ''beži'' pri sečenju, a takođe torti daje neverovatan sjaj. 
Tortu staviti u frižider, da se dobro ohladi i stegne. 
Neposredno pred služenje torte, nožem odvojiti kremu od obruča, skinuti obruč i uživati u izgledu i ukusu! 
 Torta se može ukrasiti i šlagom, po želji.




FERERO ROŠE




U mojoj porodici, već dugo važi pravilo da svako bira svoju rođendansku tortu... ja sam samo izvršilac posla...
E, sad... kad je moj rođendan u pitanju, želim svima da izađem u susret, a naravno i sebi... pritom, moram da imam u vidu da jedno dete i sestra ne vole voćne torte, drugo i treće dete ne vole ''jake'' torte... Muž nije izbirač, samo nek je slatko  i čokoladno...

U najuži izbor ušla je Potina torta Kao Ferrero Rocher, koju sam našla na Coolinarici.

Torta je savršenog ukusa, a dominiraju ukus pečenih lešnika i Nutele.


Recept:


Biskvit
(za kalup od 28 cm)

- 6 jaja
- 300 gr šećera
- 300 gr brašna
- 3 supene kašike kakaoa
- 120 ml ulja
- 120 ml  vode
- 1/2  kesice praška za pecivo
- oko 2 dl čokoladnog mleka

Krema

- ½ l slatke pavlake 
- 500 g ala kajmaka
- 400 gr Nutele
- 100 gr pečenog mlevenog lešnika
- 100 gr samlevenih lešnik napolitanki

Ganaš  krema

- 2 dl slatke pavlake
- 200 gr tamne (ili mlečne) čokolade

Postupak:

Kora:
Umutiti belanca u čvrst sneg.
U drugoj posudi mutiti žumanca sa šećerom. Kakao preliti sa 2-3 kašike vruće vode i izmešati da se dobije gusta pasta, a potom ga umešati u žumanca. Stalno miksajući polako dodati ulje, a zatim i vodu. Prosejati brašno sa praškom za pecivo i umešati u prethodnu smesu. Izliti u modlu prečnika 26 cm, oboloženu peki papirom. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180°C . Trebaće oko  50 minuta da se ispeče (zbog vode koja se dodaje, pečenje biskvita ide malo sporije). Pečen biskvit ohladite i horizontalno prerežite dva puta, da se dobiju tri korice.

Fil:

Umutiti sir sa Nutelom, pa dodati mlevene lešnike i napolitanke. Slatku pavlaku čvrsto umutiti i dodati siru.
Filovati  tortu (koristeći obruč) i ukrasiti po želji. Kore natopiti čokoladnim mlekom (oko 2 dl su dovoljna za sve tri kore).

Ganaš krema:

Slatku pavlaku zagrejati do ključanja, a zatim je preliti preko sitno izlomljene čokolade i lagano mešati dok se sva čokolada ne otopi. Nemojte mešati energično, da u kremu ne ulazi vazduh. Ostaviti da se malo ohladi, pa jedan deo kreme preliti preko gornje kore torte i izravnati. Ostatak  dobro ohladiti i umutiti mikserom, pa tortu premazati sa strane, ili staviti u poslastičarski špric i ukrasiti tortu.