понедељак, 6. новембар 2023.

MEDENO SRCE

Testo:
- 300 gr brašna
- 10 gr sode bikarbone
- 10 gr kakaoa
- prstohvat soli
- 5 gr začina za medenjake
- malo cimeta
- 180 gr šećera

- 75 gr džema od šljiva, ili kajsija
- 30 ml vode
- 3 dl mleka
- 100 ml ulja

Fil:
- 170 gr džema
- 50 ml vode
- 100 gr čokolade (izrendane, ili istopljene)

Glazura:
- 100 gr čokolade
- 4 kašike ulja

Za testo je potrebno najpre izmešati suve sastojke u jednoj posudi, a vlažne u drugoj, redom kako su navedeni, pa ih tek onda izmešati zajedno. Za ovo nije potreban mikser. Polovinu smese izliti u pleh, podmazan i posut brašnom, i peći 10 minuta na 180 stepeni.
Za to vreme napraviti fil, tako što se čokolada sa malo vode istopi u mikrotalasnoj, pa se doda džem (ili se čokolada jednostavno izrenda).
Nakon deset minuta pečenja, premazati koru filom, pa izliti drugu polovinu testa, i vratiti u rernu, na 170 stepeni još oko 30 minuta.
Prohlađen kolač preliti glazurom od čokolade.
Glazura je najlepša kada se usitnjena čokolada i ulje zajedno otope u šerpici, na pari.

Recept je odličan, tačan kao sat, i preuzet sa sajta Recepttura.