петак, 25. март 2022.

ŠTRUDLE S MAKOM

 

Testo:
- 500 gr mekog brašna
- 2,5 dl toplog mleka
- 60gr šećera
- 30 gr svežeg kvasca
- 5 žumanaca
- 150 gr otopljenog putera
- malo soli
- 2 kašike ruma

Fil od maka:
- 400 gr mlevenog maka
- 300 ml mleka
- 250 gr šećera
- 5 belanaca
- 100 gr suvog grožđa
- 50 gr suvih brusnica
- 70 gr mlevenih oraha  
U mlako mleko izmrviti kvasac, pa dodati kašiku šećera i kašiku brašna. Sve dobro izmešati, i ostaviti na toplom mestu, da se kvasac aktivira. U posudu za mešenje staviti sve ostale sastojke za testo (prethodno malo brašna ostaviti sa strane, i dodavati po potrebi), i kvasac, kada nadođe. Mesiti desetak minuta mikserom, a kada počne da se odvaja od ivica posude, formirati od njega kuglu, i ostaviti je da raste oko sat vremena, pokrivena krpom. Testo je mekano, masno, i jako lepo za rad.
Dok testo kisne, napraviti fil od maka: mak, šećer i mleko staviti u šerpu, pa na ringli, uz mešanje, dovesti do ključanja. Skloniti sa vatre, pa dodati suvo grožđe, brusnice i orahe, a kada se potpuno ohladi, i sneg od umućenih belanaca.
Na radnoj površini naraslo testo podeliti na tri dela, pa jedan deo oklagijom razvući u oblik pravougaonika,  po njemu rasporediti trećinu fila, skoro do ivica. Krajeve testa preklopiti, oko 1 cm, pa od testa saviti štrudlu, po užoj strani, a zatim je uviti u peki papir, ostavljajući malo prostora, da može da raste.
Postupak ponoviti sa ostale dve kugle testa i fila. Rernu zagrejati na 170 stepeni, i ispeći štrudle. Pred služenje, po želji, posuti prah šećerom.


четвртак, 24. март 2022.

FRITULE SA JABUKOM

 Savršene, mekane, sočne, i, gotove za petnaestak minuta!


Za testo je potrebno:

- 3 jaja

- prstohvat soli

- 80 gr šećera

- 2 čaše jogurta

- izrendana kora jednog limuna

- jedna kiselkasta jabuka, izrendana

- 2 kašike rakije, ili ruma

- 400 gr mekog brašna

- 1 kesica praška za pecivo

U posudu za mućenje dodavati sastojke redom, kako su navedeni. Promešati ih mikserom, i ostaviti da testo odmori, taman toliko dok se zagreje ulje za prženje.

Pržiti u dobro zagrejanom ulju, pa ih staviti na kuhinjski ubrus, da otkaplje višak masnoće, i, po želji, posipati prah šećerom.