Testo:
- 500 gr mekog brašna
- 2,5 dl toplog mleka
- 60gr šećera
- 30 gr svežeg kvasca
- 5 žumanaca
- 150 gr otopljenog putera
- malo soli
- 2 kašike ruma
Fil od maka:
- 400 gr mlevenog maka
- 300 ml mleka
- 250 gr šećera
- 5 belanaca
- 100 gr suvog grožđa
- 50 gr suvih brusnica
- 70 gr mlevenih oraha
U mlako mleko izmrviti kvasac, pa dodati kašiku šećera i kašiku brašna. Sve dobro izmešati, i ostaviti na toplom mestu, da se kvasac aktivira. U posudu za mešenje staviti sve ostale sastojke za testo (prethodno malo brašna ostaviti sa strane, i dodavati po potrebi), i kvasac, kada nadođe. Mesiti desetak minuta mikserom, a kada počne da se odvaja od ivica posude, formirati od njega kuglu, i ostaviti je da raste oko sat vremena, pokrivena krpom. Testo je mekano, masno, i jako lepo za rad.
Dok testo kisne, napraviti fil od maka: mak, šećer i mleko staviti u šerpu, pa na ringli, uz mešanje, dovesti do ključanja. Skloniti sa vatre, pa dodati suvo grožđe, brusnice i orahe, a kada se potpuno ohladi, i sneg od umućenih belanaca.
Na radnoj površini naraslo testo podeliti na tri dela, pa jedan deo oklagijom razvući u oblik pravougaonika, po njemu rasporediti trećinu fila, skoro do ivica. Krajeve testa preklopiti, oko 1 cm, pa od testa saviti štrudlu, po užoj strani, a zatim je uviti u peki papir, ostavljajući malo prostora, da može da raste.
Postupak ponoviti sa ostale dve kugle testa i fila. Rernu zagrejati na 170 stepeni, i ispeći štrudle. Pred služenje, po želji, posuti prah šećerom.