Nikad brže kiflice nisam napravila.... mislim da su za sat vremena bile na stolu, od momenta kad sam izvagala brašno, pa do prvog zalogaja!
Pravila sam ih sa raznim punjenjima, ali, pobedu su odnele kiflice sa punjenjem od pola kašičice pekmeza od šljiva, i kockicom čokolade sa lešnicima (zeleno pakovanje, iz ''Lidla'').
Za jednu meru, od 24 kiflice, potrebno je:
- 300 gr mekog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika šećera
- prstohvat soli
- 125 gr otopljenog putera (ili margarina, meni su čak i lepše s margarinom)
- 1,8 dl jogurta
Za punjenje:
- pekmez po izboru, trebalo bi da je malo čvršći, recimo od šljiva
- 24 kockice čokolade s lešnicima
- malo prah šećera, za valjanje ispečenih kiflica
Puter otopiti, pa odmah u njega dodati hladan jogurt.
U sud za mešenje prosejati brašno, prašak za pecivo i so, pa dodati šećer, i otopljen puter sa jogurtom. Sve ovo dobro promešati varjačom, da se sastojci povežu i sjedine. Ne treba mesiti, čim se sve poveže, testo umotati u streč foliju i odložiti u frižider, na pola sata. Testo će biti mekano, ali, neće se lepiti.
Nakon pola sata, testo izvaditi, i podeliti na dva dela. Uz dodavanje pomalo brašna, razviti prvi krug, i iseći ga na 12 trouglova, filovati pekmezom od šljiva, i na svaku hrpicu pekmeza staviti po kockicu čokolade, pa zavijati kiflice. Slagati ih na peki papir, pa isto uraditi i sa drugom polovinom testa.
Kiflice se peku na oko 170 stepeni, pazeći da ostanu svetle.
Još dok su vruće, uvaljati ih u prah šećer.
Recept sam našla na Coolinarici, kod Lilest.