U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

понедељак, 25. јул 2016.

TIKVICE I PILETINA IZ RERNE

Čim sam ih prvi put napravila, po Jasninom receptu, zaljubili smo se u njihov ukus ... Potpuno je drugačiji od od onoga kako sam do tada punila tikvice...
Potrebni sastojci:
- 4 tikvice 
- 400 gr pilećeg filea
- 1 veća crvena paprika
- 4 paradajza
- 4 dl pavlake za kuvanje (neutralne)
- 1 kašičica brašna
- so, biber
- provansalska mešavina začina
- par listića bosiljka
- malo maslinovog ulja

Tikvice oprati, preseći po dužini, da se dobiju ''čamci'', i izdubiti im sredinu.
Za spremanje fila, dobro je sve sastojke oprati i usitniti odmah, jer se vrlo brzo prže, pa da sve bude spremno. dakle, papriku iseći na tračice, pileći file takođe, a dva paradajza oljuštiti i iseći na sitne kockice (ocediti višak soka i semenki).
Na malo ulja proržiti prvo papriku, pa pileći file, pa dodati paradajz. Nakon par minuta dodati kašičicu brašna, i dodati oko 2 dl neutralne pavlake. 
Skloniti sa ringle, i dodati začine po ukusu, so, biber i provansalsku mešavinu začina, i malo iskidanih listića bosiljka.

Uključiti rernu na 180 stepeni. Puniti tikvice filom, pa na svaku odozgo staviti po 2-3 koluta tanko sečenog paradajza. Preliti ostatkom neutralne pavlake, složiti ih u tepsiju podmazanu uljem, i staviti da se peku.
Nakon 30-40 minuta, tikvice su gotove.
Ovako izgledaju žute i zelene, okrugle tikvice spremljene po ovom receptu:
Prijatno!

уторак, 19. јул 2016.

ČOKOLADNO - MALINASTI OBLAK

Torta od koje zastaje dah... Čokolada i maline, i još bez putera, odlična kombinacija! Recept je od moje virtuelne prijateljice Jasne, uz čiju saglasnost predstavljam recept i ovde...

Kora: 
- 5 jaja
- 10 kašika šećera
- 9 kašika brašna
- 4 kašike kakaoa
- 1/2 praška za pecivo
- 50 ml mleka
- 50 ml ulja

Fil:
- 1/2 l mleka
- 1 kesica pudinga (nugat, ili čokolada)
- 6 kašika šećera
- 100 gr čokolade
- 1 kesica želatina (10 gr)
- 3 dl slatke pavlake (Imlekove)

Ganaš: 
- 2 dl slatke pavlake (Imlekove)
- 150 gr čokolade

- oko 400 gr malina

Kalup za tortu, prečnika 26 cm postaviti peki papirom, i uključiti rernu, da se ugreje na 180 stepeni.
Jaja umutiti sa šećerom, dok ne pobele, pa dodati prosejano brašno, zajedno sa kakaom i praškom za pecivo. Dalje mešati poalo, špatulom. Dodati mleko i ulje, pa kad se smesa dobro ujednači, sipati je u kalup za tortu, i staviti da se peče. Kora će se peći tridesetak minuta, ali, treba proveravati. 
Neko proverava koru ubadanjem čačkalice, ali, ja pogledam ivice testa, ako se blago povlače ka sredini kalupa, a gornji sloj je kore je sjajan i izgleda pečeno, onda znam da je kora gotova. Ostaviti je da se ohladi, i tek onda je preseći po polovini.

Fil: Prašak za puding izmešati sa šećerom, i dodati 1 dl mleka, dobro izmešati, da se razbiju grudvice, pa tu smesu skuvati u ostatku mleka (4 dl). Smesa se kuva par minuta, i čim se skloni sa ringle, umešati u nju 100 gr čokolade, koja je blago omekšana u rerni, ili mikrotalasnoj. 
Želatin preliti sa 4 kašike vode, ostaviti ga par minuta da nabubri, pa ga na ringli zagrejati do vrenja. Odmah ga usuti u fil, i dobro izmešati. Ostaviti fil da se dobro ohladi, pazeći da se ne uhvati kora, a kad se dobro ohladi, izmutiti sa umućenom slatkom pavlakom (3 dl).

Filovanje torte:

Na tanjir za tortu staviti prvu koru, pa oko nje staviti obruč torte, na koru staviti maline, pa 3/4 fila. Na fil staviti drugu koru, i nežno pritisnuti, da se kore zalepe za fil.
Od ostatka fila, polovinu naneti na koru odozgo, a polovinu ostaviti u frižider, do sutra, za premazivanje torte sa strane, kad se skine obruč. 

Tortu preliti prohlađenim ganašom (slatku pavlaku zagrevati, skoro do vrenja, skloniti sa ringle, pa u nju ubaciti izlomljenu čokoladu, i promešati da se sve kockice istope).
Sutradan skinuti obruč, i ostatkom fila je premazati sa strane.
Ukrasiti po želji.

четвртак, 14. јул 2016.

DIANINE ROLNICE SA VANIL KREMOM

Ovo je kolač sa mojom omiljenom vanil kremom, a ujedno i jedan od prvih koje sam zavolela sa Coolinarike...

Diana je vrhunski poslastičar, iz Makarske je, i znam je samo virtuelno, sa Coolinarike... Isprobala sam mnoge njene kolače, i svi su mi bili savršeni... Ipak, njen recept, koji sam potpuno ''usvojila'', jer ga svi volimo su baš ove rolnice...

Za rolnice je potrebno:

- 750 gr lisnatog testa (3 table od po 250 gr)
- malo putera za podmazivanje kalupa
- 1 umućeno jaje

Za kremu:

- 5 dl mleka 
- 1 kesica pudinga od vanile
- 1 kašika gustina
- 150 gr šećera
- 1 kesica želatina u prahu (10 gr)
- 4 kašike hladne vode
- 3 žumanca
- 1 vanil šećer
- 2 dl slatke pavlake

- prah šećer za posipanje rolnica

Postupak:

Lisnato testo ostaviti da se odmrzne, pa ga oklagijom, i uz dodavanje brašna po stolu rastanjiti na debljinu od oko 3 milimetra. Testo iseći na trake, a od jedne table razvaljanog testa trebalo bi dobiti oko 12 traka.
Uključiti rernu da se ugreje, na 200 stepeni.

Limene kalupe za rolnice ovlaš premazati puterom, pa na svaki kalup namotati traku testa, pazeći da se ivice traka blago preklapaju. Kalupe sa trakama staviti na pleh (obavezno koristiti peki papir, jer to olakšava rad).

Kada svi kalupi sa trakama testa budu složeni u pleh, uzeti četkicu, pa svaku rolnicu premazati umućenim jajetom. jaje ovde služi kao ''lepak'' da rolna ostane zalepljena i lepo formirana.

Staviti u rernu, i ispeći ih, vodeći računa de se ne prepeku (15 - 20 min).


Gotove rolnice se najlakše skidaju sa kalupa dok su još vruće. Nije lako, ali, bolje i to, nego da se posle ne mogu skinuti sa kalupa, kada su potpuno hladne .

Vanil krema:

U činijici promešati žumanca, šećer, puding i gustin, pa dodati 1 dl mleka, i sve izmešati da nema grudvica. Ostatak mleka, 4 dl staviti da provri, pa zakuvati u njemu smesu sa žumancima. Ostaviti da se ohladi.

Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode, ostaviti ga tako par minuta, pa staviti na ringlu, i uz stalno mešanje zagrevati, skoro do vrenja. Kad bude blizu vrenja, ubaciti ga u puding, i dobro izmešati. 

Ostaviti kremu da se potpuno ohladi. Nakon toga, slatku pavlaku umutiti u šlag i pažljivo je izmešati sa ohlađenim pudingom. Staviti kremu u frižider, da se malo stegne, pa tek onda puniti rolnice.

Ja ih punim tako što kremu stavim u špric za tulumbe, i punim polako, sa oba kraja, jer su rolnice prilično prhke.

Kad sve rolnice budu napunjene, složiti ih na tacnu, i posuti prah šećerom zamirisanim vanilom.


Prijatno!

петак, 08. јул 2016.

MUSAKA OD TIKVICA

Najjednostavnija musaka od tikvica, samo je složena malo drugačije... 


Za musaku je potrebno:
-  4 srednje tikvice (do 1300 gr) 
- 500 gr mlevenog mesa 
- 1 crni luk 
- 3 čena belog luka
- 1 crvena paprika 
- malo provansalske mešavine začina 
- so, biber 
- ulje 

Za preliv: 
- 2 - 3 jaja 
- 1 čaša kisele pavlake 
- 1 dl mleka 

Tikvice oprati, oljuštiti i iseći na krugove... blago ih posoliti, i staviti u cediljku, da ispuste višak vode. Za to vreme spremiti fil od mlevenog mesa. Luk (crni i beli) iseći na kockice, i ispržiti na malo ulja. Dodati i crvenu papriku, takođe isečenu na kockice, da fil bude lepši i veseliji... 

Nakon desetak minuta dodati mleveno meso, i sve zajedno pržiti još desetak minuta. Skloniti sa ringle, i dodati začine po želji...so i biber su obavezni, a provansalske travke se mogu zameniti bosiljkom, ili mirođijom, ako ih više volite. 

U posudu, keramičku, ili metalnu đuvečaru, podmazanu uljem, ređati kolutove tikvica, uspravno, posipajući mesom između redova (kao na slici).

Kad se sve namirnice potroše, staviti sud u rernu zagrejanu na 170 stepeni, i peći dvadesetak minuta. Nakon dvadeset minuta, musaku preliti prelivom od umućenih jaja, pavlake i vrlo malo mleka. Vratiti da se dopeče još desetak do petnaest minuta.


Musaku servirati prohlađenu, sa dosta salate, i još malo pavlake ili kiselog mleka. 


четвртак, 07. јул 2016.

PAPRIKE SA SIROM

I neobičnim prelivom od suncokreta i maslinovog ulja... Da, to bi bio njihov pun naziv, kod Anamarije na Coolinarici... 
Do sada sam paprike punila sirom na vrlo jednostavan način, jaje, izgnječen sir, malo slaninice, pa u rernu... Onda sam slučajno naišla na slike koje su me privukle receptu, napravila sam, i oduševili smo se...

Za ovaj fini, brzinski ručak, potrebno je:

- 8 paprika
- 200 gr gaude
- 200 gr mocarele
- 200 gr šunkarice
- par kašika maslinovog ulja

i još:
- 5 kašika semenki suncokreta
- malo susama
- malo peršunovog lista
- maslinovo ulje

Paprike oprati, preseći po dužini, pa pažljivo izvaditi semenu ložu, pazeći da jedan njen deo ostane (kao na slici), da fil ne bi curio napolje.

Zatim ih treba ovlaš premazati maslinovim uljem, pa složiti u pleh, na peki papir, otvorom okrenutim na dole. Staviti ih u rernu na desetak minuta, na oko 170 stepeni.

Nakon deset minuta izvaditi pleh, okrenuti paprike i puniti ih filom (sireve i šunkaricu iseći na kockice i promešati), pa vratiti u rernu da se dopeku, još 10-15 minuta.

Dok se paprike peku, spremiti preliv: suncokretove semenke (i eventualno susam) propeći na suvom tiganju, skloniti sa vatre i ohladiti. Dodati iseckan peršunov list i par kašika maslinovog ulja, tek toliko da poveže smesu.

Ispečene paprike preliti semenkama, i servirati! Uživanje je zagarantovano!