U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

субота, 28. мај 2016.

LIKER OD JAGODA

Sad ili nikad! Jagode su na pijaci, zrele, mirišljave i ne tako skupe! Ovaj liker pravim već nekoliko godina, a onda sa drugaricama (koje vole slatkasta pića) uživam pijuckajući...
Sastojci:

- 1,6 kg jagoda
- 1,6 l crnog vina (ili rozea)
- 1 kg šećera
- 4 do 5 dl rakije (ili votke)

Jagode oprati, očistiti od peteljki i ostaviti da se malo osuše od vode. Za to vreme zagrejati vino u većoj šerpi. Skloniti sa ringle, pa u još toplo vino ubaciti jagode, isečene na četvrtine. Ohladiti, pa ostaviti u frižider, poklopljeno, da odstoji 48 sati.
Po isteku ovog vremena, procediti vino kroz dvostruku gazu, ili čistu i sterilisanu kuhinjsku krpu. Dobro izgnječiti voće. 
Staviti na ringlu, i ostaviti samo da vino proključa, ne više. Ubaciti šećer, i mešati dok se sasvim ne otopi. Ostaviti da se potpuno ohladi, pa tek onda dodati rakiju (može i votka, ali, mnogo je lepše sa rakijom, naročito ako se koristi blaža šljivovica).
Liker je gotov i spreman za pretakanje u flaše.
Od ove količine sastojaka, dobila sam oko 2,3 litra likera.

I, da ne zaboravim, ovaj divni liker je iz riznice recepata moje drage poznanice Zorice (Pomoravke), od koje sam mnogo recepata naučila i usvojila, bez obzira što je između nas mala razlika u godinama... 

среда, 25. мај 2016.

MAFINI SA BELOM ČOKOLADOM

Vrlo rado pravim mafine i isprobavam nove recepte... U neke od naših favorita spadaju i ovi, a recept je od naše drage Pomoravke - Zorice. Često ih pravim, i podjednako su dobri sa belom, ali i sa crnom čokoladom... Recept je za tačno 12 mafina, a baš takve volim, nije mi zgodno kad posle pečenja prve ture, ostane testa za svega par komada...
Sastojci:

- 80 gr putera
- 50 gr bele čokolade
- 2 jaja
- 100 gr šećera
- 250 ml kefira (može i jogurt)
- 1 vanil šećer
- 250 gr brašna izmešanog sa 1/3 kesice praška za pecivo

- dodaci po želji - suvo grožđe, brusnice, kandirana kora narandže ili limuna, kapljice crne čokolade i sl.
- korpice za mafine


Puter i izlomljenu belu čokoladu staviti u šerpicu, pa ih otopiti na niskoj temperaturi. Ostaviti da se prohladi desetak minuta. 
Razbiti jaja, pa žumanca razdvojiti od belanaca, u dve posude. Od belanaca mikserom ulupati čvrst sneg, pa dodati šećer. 
Kad smesa bude dovoljno umućena, odložiti mikser, pa polako dodavati ostale sastojke, mešajući smesu polako i nežno, prevrćući je kuhinjskom špatulom. najpre žumanca, pa otopljeni puter sa čokoladom, kefir, vanilu, i na kraju brašno. 
Ako želite i dodatke u testu, oni se dodaju na samom kraju. Sada testo velikom kašikom sipati u kalup za mafine, u koji su stavljene papirnate korpice.
Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 25 minuta. Ispečene mafine posuti prah šećerom.




петак, 20. мај 2016.

SIRUP OD NANE

Prošle godine sam prvi put pravila sirup od nane... Desilo se da sam dobila punu kesu mladih grančica, i odlučila da probam... Čaj od nane nikad nisam volela, i mislila sam da mi se ni sok neće dopasti, ali, moji momci vole sokove, pa sam u eksperiment ušla zbog njih... Naravno, kad sam probala sok, bile su vrućine, dodala kriške limuna i dosta leda, i oduševila se njegovim reskim, svežim ukusom...

Ovog proleća već druga tura se pravi i pije... i, sve je jasno... obožavamo ga!

Za sirup je potrebno:

- 600 gr mladih grančica nane
- 10 kašika šećera
- 120 gr limuntusa
- 3 kg šećera
- 5 litara vode

Grančice nane potopiti u veću posudu, da sa nje spadne prašina. Ukoliko je voda prljava, promeniti je nekoliko puta, dok ne bude čista.

Nakon toga, nanu posuti limuntusom (120 gr) i šećerom (10 kašika). Preliti sa 3 litra hladne vode, pokriti čistom krpom, i ostaviti da odstoji tako 24 sata.


Nakon 24 sata nanu izvaditi iz vode, dobro je izgnječiti i baciti, a dobijeni sok procediti kroz čistu gazu, nekoliko puta presavijenu.
U dobijeni sok dodati 3 kg šećera i još 2 litra hladne vode. Da bi sirup bio dobar, neophodno je mešati sve dok se šećer i limuntus potpuno ne istope, a on postane bistar.

Prilikom serviranja, sirup razblažiti vodom, i servirati sa limunom i ledom.
Od ove količine dobije se oko 7 litara sirupa, a pošto se ne kuva, i nema konzervansa, čuvam ga u frižideru.

Ideja za recept je odavde, ja sam ga malo izmenila i prilagodila svojoj porodici.

недеља, 1. мај 2016.

BRAUNIS - ČOKOLADNE KOCKE

Još jedne u nizu... 

Sastojci za testo:

- 6 jaja
- 180 gr prah šećera
- 250 gr putera
- 150 gr kvalitetne crne čokolade
- 100 gr brašna

Ganaš:

- 2 dl slatke pavlake
- 200 gr čokolade

Praveći ovaj kolač već godinama, radim po ovom redosledu, i brzo sve završim...

Tepsiju (moja je dimenzija 30 x 22 cm) premazati puterom, posuti brašnom i odložiti sa strane.


Čokoladu za testo, 150 gr, staviti na dupli peki papir, pa u rernu zagrejanu na 100 stepeni, na par minuta da se otopi. Izvaditi je i ostaviti tako na par minuta.

Odvojiti belanca i žumanca u dve posude za mućenje. 

Umutiti sneg od belanaca, sa trunom soli, i ostaviti sa strane.

U drugu posudu, sa žumancima, dodati puter i polovinu šećera, pa mikserom lepo umutiti. 

Dodati i ostatak šećera, mutiti još malo, pa dodati prohlađenu čokoladu.

Odložiti mikser sa strane, pa u smesu žumanaca i čokolade dodavati malo po malo snega od belanaca, mešajući polako, da bi se mase sjedinile. Sve vreme mešati polako i nežno. Kad su sva belanca dodata, dodati i brašno u dva do  tri puta, Testo sipati u pripremljenu tepsiju, pa staviti da se peče, na oko 170 stepeni. Pekla sam oko 25 minuta, u rerni sa ventilatorom.

Kad se kolač prohladi, pripremiti ganaš: u šerpici zagrejati slatku pavlaku do vrenja, skloniti sa ringle, pa dodati čokoladu. mešati dok se sve kockice ne rastope, pa preliti kolač. Kad se ohladi, staviti u frižider.
Servirati sa kuglom sladoleda, ili šlaga...ja sam se danas ipak odlučila za kandirane trešnje i malo listića nane...