U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

недеља, 31. јануар 2016.

PILETINA SA SUSAMOM

Piletina i susam se odlično uklapaju i nadopunjuju... Ovaj recept sam našla na Coolinarici, i dopao mi se na prvo čitanje, jer se meso ne prži, nego peče u rerni, bez dodatne masnoće... Napravila sam, i oduševili smo se ukusom i sočnošću mesa...



Sastojci:

- 1.100 gr pilećeg belog mesa
- vrlo malo soli i bibera

- 200 gr majoneza
- 1 kašika senfa
- malo začina za piletinu 
- 4 čena belog luka

- 150 gr slanih krekera (koristila sam TUC, najlepši su)
- 150 gr susama

Postupak:

Piletinu iseći na manje šnicle, i začiniti sa vrlo malo soli (oprezno, krekeri su slani!) i bibera. 

Ostaviti sa strane i napraviti marinadu, tako što se izmešaju majonez, senf, začin za piletinu i doda se beli luk izrendan na sitno rende. 

Piletinu staviti u marinadu, izmešati rukom, da marinadom bude obuhvaćen svaki komad mesa, pa zatvoriti folijom, i ostaviti u frižider na bar dva sata, da se ohladi, odmori i ukusi prožmu.



Za to vreme spremiti smesu za paniranje, krekere samleti ili izdrobiti i izmešati sa susamom. Nakon što je meso odstajalo bar dva sata u marinadi, početi sa pripremom za pečenje. Svako parče mesa izvaditi iz marinade, pa utapkati u smesu krekera i susama, i slagati na pleh obložen peki papirom.


Peći na 170 stepeni, dok ne porumeni. Ako imate pećnicu sa ventilatorom, nije potrebno okretati meso, jer će obe strane biti podjednako ispečene.

Servirati sa omiljenim prilogom i dosta sveže salate.

Prijatno!


петак, 08. јануар 2016.

PLAZMA TORTA

Brzinska...




Sastojci:

- 600 gr Plazma keksa (nemlevena, u komadima)
- 1/2 l mleka
- par kapi ruma
- 250 gr putera
- 170 gr šećera u prahu
- 250 gr mlevenih oraha (ili pečenih lešnika)

Dodaci po želji:

- suvo grožđe natopljeno rumom
- žele bombone, iseckane na komadiće
- krem bananice, iseckane na komadiće

Za ukrašavanje: 

- umućena slatka pavlaka, ili
- glazura od čokolade, ili
- gotovi šećerni ukrasi


U veću posudu staviti izlomljen Plazma keks , preliti ga hladnim mlekom, u koje je dodato malo ruma, i dobro promešati varjačom.

U drugoj posudi mikserom umutiti puter sa prah šećerom. 

Varjačom sjediniti obe smese, pa dodati mlevene orahe (lešnike). Ne treba mešati dugo, jer je lepo kad se u preseku torte vide komadi keksa.

Ako dodajete neke od dodataka, kao npr. suvo grožđe, seckane bananice ili žele bombone, dodajte ih na kraju, sa što manje mešanja.

Tortu sa slike sam stavila u duguljasti limeni kalup, dimenzija 26 x 12 cm, kupljen u kineskoj radnji, a ''postavljen'' peki papirom. 

Kad se dobro ohladila u frižideru, tortu sam samo prevrnula na tanjir i ukrasila kupovnim šećernim ukrasima.

Po želji, torta se može ukrasiti i glazurom od čokolade, ili šlagom.

уторак, 05. јануар 2016.

MEDENJACI

Medenjaci... po receptu iz davnina...


Sastojci:

- 75 gr putera 
- 300 gr šećera 
- 4 jaja 
- 4,5 supene kašike meda 
- 1,5 kašičica začina za medenjake, koristila sam Kotanji začin 
- 750 gr  brašna
- 0,5 kašičice sode bikarbone 

Sastojke za osnovni recept napisala sam redom, onako kako ih dodajem u testo. 

U posudu za miksiranje staviti puter i šećer i mutiti ih mikserom. Dodati jaja, med i začine, i mutiti još malo. Od ukupne količine brašna, pomešanog sa sodom bikarbonom, dodati oko 2/3, pa sve lepo sjediniti mikserom.

Sad testo treba mesiti rukom, na radnoj površini, dodajući pomalo ostatak brašna. Testo je teško i lepi se za sto, ali, ne treba preterati sa dodavanjem brašna. Ovih 750 gr je sasvim dovoljno da se dobije testo srednje tvrdoće.


Testo otkidati rukom, i praviti kuglice veličine oraha, pa ih ređati u pleh (staviti peki papir). Ruke treba da budu brašnjave, da se testo ne lepi. Formirane kuglice pritisnuti prstima odozgo, i malo ih spljoštiti. U toku pečenja one će opet narasti.

Od ove količine sastojaka dobila sam tačno 50 medenjaka, dva pleha, i pekla sam ih zajedno, u rerni sa ventilatorom, na 180 stepeni, oko 15 minuta.


Medenjaci će biti mekani posle pečenja, ali hlađenjem postaju tvrđi. Kada se ohlade, treba ih spremiti u limenu kutiju, sa poklopcem, i tada će omekšati, i mogu da stoje dugo (moram da priznam da to dugo stajanje u mojoj porodici ne postoji).


Medenjaci su još lepši kada se ukrase belom glazurom, koja se pravi od oko 250 gr šećera i jednog svežeg belanca. Belance i šećer se mešaju varjačom, dodajući šećer postepeno, a dobro je dodati i par kapi limunovog soka.





понедељак, 04. јануар 2016.

PARFE TORTA OD LEŠNIKA I ČOKOLADE

Ovo je bila naša Novogodišnja torta... pravila sam je već nekoliko puta, a recept sam odavno našla kod Ivane, na Coolinarici... 

Moja verzija ove torte je nešto izmenjena, umesto bele čokolade, koristila sam crnu, koju mnogo više volimo... 

Sastojci za koru: 

- 6 belanaca 
- 6 kašika šećera 
- 5 kašika brašna 
- 3 kašike mlevenih pečenih lešnika 
- par kapi arome vanile 
- malo praška za pecivo 

Za preliv:

- oko 1 dl mlakog mleka 

Za kremu: 

- 6 dl mleka 
- 6 žumanaca 
- 150 gr šećera 
- 1 vanil šećer
- 200 gr crne čokolade 
- 2 kesice želatina, od po 10 gr
- 100 g mlevenih pečenih lešnika 
- 500 ml slatke pavlake za šlag

kalup za tortu, prečnika 28 cm

Postupak:

Kora:

Zagrejati rernu na 180 stepeni. 
Iskrojiti komad peki papira, prema veličini kalupa za tortu.

Belanca umutiti u čvrst sneg, dodati šećer i vanilu. Izmešati brašno s lešnicima i praškom za pecivo, pa lagano mešajući, dodati belancima. Izliti smesu u kalup, na peki papir, i poravnati. Ivice kalupa ne podmazujem, da bi se testo ''zalepilo'' za ivice kalupa, i zadržalo lep i pravilan oblik.
Peći petnaestak minuta. Još toplu koru preliti  mlakim mlekom, bockajući je viljuškom, da se mleko bolje upije.


Krem: 

Žumanca izmešati sa šećerom i malo mleka. Ostatak mleka stavite da zavri. 

Želatin preliti sa 8 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri. 

Kad mleko zavri, smanjiti vatru, pa lagano mešajući ulivati smesu od žumanaca. Kuvati još par minuta na laganoj vatri. 

U vrelu smesu dodati naseckanu čokoladu, mešajući dok se ne otopi. Zatim dodati želatin, pa je dobro umešati u krem. Krem prebacite u drugu posudu da se brže ohladi. 

Slatku pavlaku umutiti u šlag, pa joj  dodati krem od žumanaca. Dodati i mlevene lešnike.

Koru iz kalupa prebaciti na tanjir za serviranje, skloniti peki papir i vratiti obruč od torte. Sad u obruč izliti krem, i ostaviti tortu na hladno, da odstoji i poveže se, najbolje preko noći.
Sutradan skinuti obruč, i tortu ukrasiti po želji. 

Ovaj put sam je prelila ganašom od bele čokolade (100 gr bele čokolade rastopljeno u 100 ml slatke pavlake), i ukrasila Wiltonovim ukrasima.



Ukrasi, naravno, mogu biti i obični crni i beli čoko trouglići...


Srećna Nova 2016. godina!