U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

понедељак, 31. август 2015.

LAZANJE

Baš ih volimo... ima posla oko njih, ali, rezultat - odličan...

- 600 gr testenine za lazanje
- 500 gr mlevenog mesa
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 200 gr iseckanih šampinjona (nije obavezno)
- 100 gr izrendanog parmezana
- so, biber
- malo origana i bosiljka
- 5 - 6 kašika paradajz pirea

Za bešamel sos:

- 6 kašika ulja (ili komadić putera)
- 2 - 3 kašike brašna
- 8 dl mleka
- so, biber i muskatni oraščić
- 200 gr gaude

Za lazanje kupujem sveže testo koje ne treba kuvati.

Luk i mleveno meso propržiti, pa dodati šampinjone, paradajz pire i začine. Pržiti još par minuta i ostaviti da se ohladi.

Za bešamel propržiti malo brašna na ulju (puteru),  pazeći da ne potamni, treba da ostane belo, pa naliti mleko. Skuvati bešamel, ali da bude malo ređi. Začiniti i dodati malo muskatnog oraščića. Ostaviti da se prohladi.

Tepsiju podmazati uljem, pa sipati par kašika bešamela. Složiti jedan red kora, pa staviti par kašika mesnog fila. Posuti parmezanom. Opet bešamel, pa redom kore, meso, parmezan, bešamel dok ne utrošimo sve namirnice.

Na vrhu treba da bude testo koje ćemo premazati bešamelom. Narendati sir i staviti lazanju u rernu da se ispeče, a sir formira lepu, žutu koricu.

недеља, 30. август 2015.

PITA SA MAKOM

Volim kolače s makom... evo jednostavnog recepta za finu  pitu...



- 1/2 kg tankih kora za pitu 

Za žuti preliv: 

- 4 jaja 
- 1 čaša šećera (mera je čaša od 2 dl)
- 1 čaša jogurta 
- 1 čaša ulja 
- 1 prašak za pecivo 
- izrendana korica jednog limuna 
- 250 - 300 gr mlevenog maka

Za sirup: 

- 2 čaše šećera 
- 3 čaše vode 
- sok od 1 limuna 
- još 1 limun, isečen na kolutove 
- 2 vanil šećera 

Najpre se napravi žuti preliv: svi sastojci (osim maka) se mikserom dobro umute. 
Dublji pleh (tepsiju) namazati uljem, pa staviti 2 kore. Sipati 1 - 2 kutlače žutog preliva, pa posuti makom. 
Opet kora, žuti preliv, pa mak, i tako dok ne složimo celu pitu. (Poslednja je kora, koju ćemo premazati prelivom tek kada pitu isečemo.) 
Oštrim nožem iseći pitu na kocke (ovo je malo teže, ali sve bude dobro na kraju) i staviti da se peče. 

Dok se pita peče, skuvati sirup od šećera, vanile, soka od limuna i dodati još jedan limun isečen na kolutove. 

Tek ispečenu, vruću pitu preliti vrućim sirupom. Ostaviti da se dobro ohladi, pa još jednom proći nožem po svim rezovima, da bi kocke bile lepe.

субота, 29. август 2015.

SALATA MIMOZA

Jedna od omiljenih u našoj kući... Pravim je često, i uvek je dodatak nekom svečanijem ručku, a obično uz roštilj (zbog toga ne dodajem šunku).


Ukrašavam je u skladu sa godišnjim dobom, i onim što nađem na pijaci ili u marketu...

Ovo je velika mera, za oko 8 osoba:

- 10 krompira, obarenih u ljusci, ohlađenih i očišćenih 
- 6 skuvanih jaja 
- 600 gr majoneza
- 7 dl kisele pavlake (sa 20% mlečne masti)
- 350 gr gaude (ili kačkavalja) 
- so, biber

Dresing: majonez i pavlaku izmešati u većoj posudi (kašikom, ne mikserom) i malo posoliti. 

U lepu činiju za salatu prvo izrendati trećinu krompira, pa na sitno rende izrendati jaja i malo sira. 
Preliti dresingom od majoneza i pavlake. 
Ponoviti sve još dva puta, istim redom. 

Na vrhu salate treba da bude sir, sitno izrendan, i odozgo izrendati samo 2 žumanca, takođe sitno izrendana. 

Salatu pokriti folijom, i staviti u frižider da se dobro ohladi do ručka.

Ukrasiti salatu po želji.Moram da priznam da mi je ovo najdraži deo posla... tad pustim mašti na volju i zaigram se peršunovim listom, čerijem, rotkvicama, feferonama... izbor je na vama!

Evo još ideja za ukrašavanje... 







уторак, 25. август 2015.

GIROS

''Mama, a zašto nam ne napraviš giros?''

 Da me moji momci nisu to pitali, ne bi mi palo na pamet da pokušam... Ovako, prihvatila sam izazov, i napravila giros, pečen u rerni... Super je, pravila sam ga mnooogo puta  na ovaj nacin, a servirala i sa tortiljama, a ovaj put sa somunima...


Za marinadu:

- 1 dl maslinovog ulja
- 2 kašike origana
- 1/2 kašike aleve paprike
- 1 kašika senfa
- so, biber, beli luk u prahu
- meso (zavisno od broja osoba, obično kupim svinjski vrat, ili pileći file, oko 1 kg):
piletina, svinjetina, jagnjetina ...

Prilozi:

- tortilje ili somuni
- pomfrit
- majonez
- luk, paprika, paradajz, krastavac...

Priprema:

Pripremite sastojke za mariniranje mesa, najbolje u posudi koja ima poklopac, i u koju ćete staviti meso, pa u frižider, bar na 2-3 sata pre pecenja.
Dobro promešajte.


Parčad mesa (ovaj put sam koristila svinjski vrat, a odličan je i sa piletinom) provući kroz marinadu.
Sve komade mesa vratiti u posudu, poklopiti, pa staviti u frižider, da odmara pre pečenja, bar nekoliko sati.

Pečenje: u veliku tepsiju (najbolje onu od rerne), staviti peki papir i složiti meso, bez ikakvog dodavanja ulja (ima ga dovoljno u marinadi).

Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, i to na najvišem mestu, što bliže gornjem grejaču. 

Nakon dvadesetak minuta proveriti meso, pa ga okrenuti, pažljivo, hvataljkom, i dopeći.

Ispečeno meso ostaviti da se prohladi, pa ga iseći na dugačke trake, i njime puniti somune ili tortilje, dodati malo luka i paradajza, ako volite i majonez, a i pomfrit je obavezan uz to...

Druga varijanta spremanja girosa, koju sam takođe nekoliko puta koristila je čak nešto i brža, sveže meso odmah isečem na tračice, stavim u marinadu, pa se samim tim, meso brže i ispeče.

Ukus mesa je savršen, moja deca su oduševljena, kažu da ima odličan ukus, i da je mnogo bolji nego girosi u gradu... Probajte...



петак, 21. август 2015.

ŽUTI KOLAČ S VIŠNJAMA

Fini, starinski kolač... kao da je iz bakine kuhinje...
Uživam u pravljenju ovog kolača, jednostavan je, i brzo gotov, a volimo ga svi... Mera za sastojke je najobičnija čaša od 2 dl, ali, za svaki slučaj sam, za one koji vole sastojke izražene u gramima sve izvagala... 
Tepsija u kojoj pečem kolač je veličine 35 x 20 cm.



Sastojci:

- 5 jaja 
- 1,5 čaša šećera (300 gr)
- 1 čaša jogurta (2 dl, ili 200 gr) 
- 1 čaša ulja (170 gr) 
- 2 čaše brašna (270 gr) 
- 1/2 kesice praška za pecivo 
 - 500 gr višanja 
- malo prah šećera za posipanje kolača 
- vanil šećer 

čaša = 2 dl 

Priprema:

Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca. 
Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinjavati sa belancima. 
Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh. Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka. 
Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića sasvim malo gurnem nadole.



Ovako izgleda kolač pre, i posle potiskivanja višanja na dole...

Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Odmah smanjiti na 170 stepeni. U rerni sa ventilacijom, kolač pečem četrdesetak minuta, a da je gotov  vidim po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče, povlačeći se ka sredini. 
Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom, pomešanim sa vanil šećerom, i iseći na kocke. 

Ovaj kolač sam pravila i sa borovnicama, odličan je!




ZAPEČENI SPANAĆ

 

 Sastojci:

- 1 kg spanaća 

- 600 gr pilećeg filea 

Za bešamel sos: 

- oko 40 ml ulja (ili putera) 

3 kašike brašna 

6-7 dl mleka 

malo muskatnog oraščeta 

so, biber 

I još: 

- 250-300 gr izrendane gaude (ili kačkavalja) 



Priprema: 

Spanać dobro oprati i skuvati. Ocediti ga od viška vode (u cediljki), ohladiti i iseckati.

Pileći file iseći na kockice i propržiti na malo ulja (ne više od 6-8 minuta).

Bešamel sos: na malo ulja (ili putera) propržiti brašno, pazeći da ostane belo, da ne potamni, i odmah naliti mleko. Skuvati sos mešajući stalno, da ne zagori, pa ga začiniti po ukusu. Skoloniti sa ringle, pa dodati spanać i meso, pa dobro promešati.
Dodati i sir, ali, ostaviti bar 50 gr sa strane, za posipanje odozgo.  

Vatrostalnu posudu premazati uljem, pa u nju izliti smesu spanaća, mesa, bešamel sosa i sira.  

Odozgo posuti ostatkom sira i staviti u rernu da se zapeče. Trebalo bi da je gotovo za dvadesetak minuta, dok sir ne dobije lepu žutu koricu. 

Izvor:  Recept

KROMPIR SALATA SA TUNJEVINOM

Baš lepa salata! Podseća na Mimozu, ali sa tunjevinom...

Sastojci:

9 srednjih krompira, skuvanih u ljusci, ohlađenih i oljuštenih
3 konzerve tunjevine (ocedene od tečnosti)
6 skuvanih šargarepa
5 kuvanih jaja
200 gr kiselih krastavčića (izrendanih)

Za preliv:

4 dl kisele pavlake
500 gr majoneza
malo belog luka (koristila sam beli luk u prahu)
so, biber

Za ovu salatu najpre treba napraviti preliv, od majoneza, pavlake, rendanih kiselih krastavčića, malo belog luka, soli i bibera.
Pripremiti sve sastojke za salatu, kao i lepu činiju, pa sastojke slagati (rendati) sledećim redom: rendan krompir, preliv, polovina količine tunjevine (oceđene), 3 izrendane šargarepe, preliv, 3 izrendana jaja, preliv. Ponoviti sve još jednom, a završiti krompirom, prelivom i rendanim jajima. 
Salatu ostaviti u frižider da se dobro rashladi.
Ukrasiti je po želji,(a najbolje je neposredno pred služenje).


петак, 07. август 2015.

SLANA TORTA



Pravila sam je za slavu, i baš nam se dopala!


Sastojci:

Prva kora (žuta):

-         5 jaja (razdvojiti žumanca od belanaca)
-         malo soli
-         5 kašika brašna (dodati malo praška za pecivo)
-         3 kašike ulja

Druga kora (narandžasta):

-         5 jaja (razdvojiti žumanca od belanaca)
-         malo soli
-         2 velike kašike ajvara
-         5 kašika brašna (dodati malo praška za pecivo)
-         3 kašike ulja

Kora sa makom:

-         6 belanaca
-         malo soli
-         2 kašike maka
-         5 kašika brašna (dodati malo praška za pecivo)
-         3 kašike ulja

Fil:

-         500 gr mladog sira
-         300 gr kisele pavlake
-         200 gr majoneza
-         300 gr kuvane šunke , sitno iseckane
-         300 gr kiselih krastavčića, sitno iseckanih

I još:

-         veliki pleh od rerne, 40 x 32 cm
-         peki papir

Za ukrašavanje:

Nekoliko feferona u raznim bojama, čeri paradajz, crveni i žuti, masline, skuvana
prepeličja jaja, peršunov list, rendan sir i sl.

Priprema:

1. Žuta kora: umutiti belanca sa malo soli, pa dodati žumanca. Špatulom pažljivo sjediniti, i dodati ulje i brašno. Peki papir staviti na veliki pleh od rerne (40 x 32 cm), i na njega rasporediti testo. Staviti u rernu da se ispeče, na 180 stepeni. Kora je vrlo brzo ispečena, možda za desetak minuta, naročito ako uključite ventilator, on pomaže da vruć vazduh struji sa svih strana i da se testo ispeče ravnomernije. Ispečenu koru ostaviti da se ohladi, pa je preseći po dužini, tako ćemo dobiti dve kore, svaka će biti dimenzija 20 x 32 cm.

2. Narandžasta kora: sve je isto kao kod žute kore, samo još treba dodati ajvar. I ova kora se seče, i dobijamo dve.

3. Kora sa makom: Za ovu koru je potrebno na peki papiru iscrtati pravougaonik dimenzija 20 x 32 cm, možda čak i malo veći, pa na njega rasporediti testo (snegu od belanaca dodati so, mak, ulje, i brašno pomešano sa malo praška za pecivo). Ova kora se ispeče, i opseče, na zadate dimenzije. Pošto je ova kora jedna, stavila sam je u sredinu (nažalost, nisam imala mak u zrnu, pa nije bila lepa na izgled, ovaj moj, samleveni mak, dao je kori siv i ''zemljast'' izgled, što na sreću, nije uticalo na ukus).

4. Fil: Sir, pavlaku i majonez promešati, dodati malo soli i bibera, pa smesu odmah
podeliti na dva dela. U jedan deo dodati iseckane krastavčiće, a u drugi šunku.

5. Slaganje torte: Na tacnu staviti prvu žutu koru, pa polovinu fila sa šunkom, prvu
narandžastu koru, pa polovinu fila sa krastavčićima, koru sa makom, pa drugu polovinu fila sa šunkom. Onda opet, druga narandžasta kora, pa fil sa krastavčićima, druga žuta kora... Celu tortu premazati ostatkom pavlake, pa je ostaviti u frižider na 24 sata. Ukrasiti je sutradan. Mislim da se svi slojevi vide jasnije i bolje nego što sam to ovde rečima opisala...

6. Ako se odlučite i napravite je, uživaćete u njenom ukusu, a i izgledu... Moje kume su vadile telefone i slikale je (hahahaha), eto tako je počeo naš svečani slavski ručak!

Ima li lepšeg komplimenta za domaćicu?