U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

недеља, 6. децембар 2015.

TIRAMISU SA SPEKULAS KEKSOM

Volim ovaj jednostavni tiramisu... brzo se napravi, ne peče se, a već za par sati spekulas keks lepo ''otpusti'' i poslastica je na stolu...
Recept pravim već duuugo, i znam ga napamet, a našla sam ga ovde... 


Za ovaj tiramisu koristim malu rostfraj posudu sa slike, dimenzija 24 x 17 cm.

Sastojci:

- 250 ml slatke pavlake (mlečne)
- 500 gr sira za kolače (maskarpone ili Imlekov sir za kolače)
- 100 gr šećera 
- vanil šećer
- oko 400 gr spekulas keksa
- 400 gr malina (mogu i smrznute)

Slatku pavlaku umutiti mikserom.

U drugoj posudi mikserom  sjediniti sir sa šećerom i vanilom. Odložiti mikser, pa u sir dodati umućenu slatku pavlaku, i polako  ih izmešati špatulom za kolače.
Pripremiti posudu za tiramisu, i slagati sastojke sledećim redom:





Kolač treba napraviti dan ranije, da bi keks omekšao.
Na sledećoj slici je Tiramisu pravljen u duplo većoj meri, a unutrašnje dimenzije karamičke posude su 30 x 19 cm.




6 коментара:

  1. Izgleda ti za desetku! Slike jasne ko kristal, a crtež mi je vrh ♥ Za ukus sam sigurna da je odličan, pravila sam ga i ja jednom prilikom i špekulas keks mu daje poseban šmek...

    ОдговориИзбриши
  2. Pa, da, lakše mi je da nacrtam, nego da objašnjavam slojeve, hahahahaha!

    ОдговориИзбриши
  3. Što je ovo lepo! Mmmm, odlično. Pored odličnih recepata, svako jelo je vizuelno fantastično. Sve pohvale, Sneška :)

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala puno, ako voliš kolače sa malinama, isprobaj recept, sigurna sam da će ti se dopasti!

    ОдговориИзбриши
  5. Bakica koristi svoje penzionerske dane tumarajući po internetu i tako dođoh do Vašeg stvaralaštva, ovo što gledam je malo reći "predivno, savršeno, precizno, elegantno, ..." za sva čula. Tako dođoh do špekulas keksa.
    Pitanje je koji špekulas koristite, pošto ih ima više (Bambi, Pionir, u Maxi prodavnici, mislim da je Delihaize.
    Pozdrav, od sada Vaš verni pratilac!

    ОдговориИзбриши
  6. Poštovana Bakice, pročitala sam Vaš post još onog dana kada ste ga postavili, odnosno 16.januara, i odmah na njega i odgovorila.... Na žalost, nisam obratila pažnju da ''nije prošao'', a to mi se često događa kad odgovaram preko Google-a, dok normalno idu kada kuckam preko Mozille... Izvinite zbog kašnjenja...
    Hvala Vam na svim lepim rečima, mnoooogo ste me obradovali svojim toplim rečima...
    A sada odgovor o Spekulaas keksu, koji Vas interesuje: koristim Delhaize keks, on mi je najlepši, miriše prelepo , i ukusan je, a pakovan je u belu običnu najlon foliju. U poslednje vreme nešto ga i nema, ali, ja uporno tragam za njim (moj najmlađi sin obožava ovaj fini kolačić)...
    Samo jednom sam probala Bambijev Spekulas, i razočarala se skroz, u njemu su baš štedeli na začinima, koji su baš ovde potrebni!
    Srećno Vam čitanje recepata i pravljenje kolača, mnogo Vas pozdravljam!
    Snežana

    ОдговориИзбриши