U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

уторак, 1. децембар 2015.

RAFAELO KOCKE

Ljubitelji kokosa, izvolite!
Ovo je jedan od najlepših recepta na temu kokosa, bar za mene! Obično ih pravi moja mama, i kod nje su mi najukusnije... Evo recepta...




Za koru:
- 6 belanaca 
- 250 gr šećera 
- 50 gr kokosovog brašna 
- 100 gr brašna 
- 1/2 kesice praška za pecivo 
- 2 dl mleka 

Za fil: 
- 6 žumanaca 
- 2 kesice pudinga od vanile 
- 5 kašika brašna 
- 15 kašika šećera 
- 1 l mleka 
- 125 gr putera 
- 125 gr margarina 
- 2 dl slatke pavlake 

I još: 
- 50 gr kokosovog brašna 
- malo pečenih lešnika 

Priprema

Kora: 
Od 6 belanaca umutiti čvrst sneg, pa dodati 250 gr šećera. Mutiti mikserom još malo, pa dodati kokosovo brašno i pšenično brašno izmešano sa malo praška za pecivo. Sad mešati špatulom, polako i strpljivo (bez miksera). 
Staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200 stepeni, i odmah smanjiti na 180. Ispeći koru, pazeći da ostane bela (to traje petnaestak minuta).  Ostaviti ispečenu koru da se ohladi, pa je preliti sa 2 dl vrelog mleka. 

Fil: 
U činiji dobro izmešati 6 žumanaca, 2 kesice pudinga od vanile, 4 kašike brašna, 15 kašika šećera i 2 dl mleka. 8 dl mleka staviti da provri, pa kad provri dodati mu masu od žumanaca i skuvati je (par minuta). Ostaviti da se ohladi. 

Kad se ova smesa ohladila, izmešati je sa puterom i margarinom (prethodno dobro umućenim). Dodati i 2 dl umućene slatke pavlake. Kad se doda umućena slatka pavlaka, više se ne muti mikserom, nego polako i nežno špatulom (varjačom).  

Na koru staviti fil, pa odozgo posuti sa oko 50 gr kokosovog brašna. Ostaviti da se ohladi, pa iseći na kocke, a na sredinu svake staviti po jedan pečeni lešnik. 


Napomena: tepsija u kojoj sam pekla koru ima dimenzije 20 cm x 32 cm.

4 коментара:

  1. Ljubitelj kokosa ih je dva puta probao... Jednom ih je pravila moja Jasmina, nešto je častila na poslu, drugi put sam ih jela iz tvoje proizvodnje i oba puta sam se oduševila! Volim kokos, a ovo je još fino kremasto.. ♥

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo je predivno! Odavno smo to utvrdili i rado ga spremam. ;)

    ОдговориИзбриши