U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

субота, 19. децембар 2015.

POGAČA SA PASIRANOM BUNDEVOM

Kao dukat žuti... 


Sastojci: 

- 1 kocka svežeg kvasca 
- 3,5 dl mleka 
- 1 kašičica šećera 
- 1 kašičica brašna 

Za testo: 

- oko 800 gr brašna 
- 1 šolja (od 2,5 dl) pasirane bundeve 
- 1 kašičica soli 
- 1 jaje 
- 1 žumance 

Za premazivanje: 

- 125 gr putera 
- 125 gr sira (ili krem sira)

I još: 

- 1 belance 
- malo ćurokota, susama, kima ili semena lana 
- malo soli 

Postupak: 

U toplom mleku rastvoriti šećer, dodati brašno i razmrvljenu kockicu kvasca, pa ostaviti na toplom mestu, da kvasac počne da radi. 

Za to vreme, u vanglu prosejati oko 750 gr brašna, posoliti, dodati jaje, žumance i ispasiranu bundevu (koristila sam pasiranu bundevu iz zamrzivača). Dodati kvasac i mesiti, dok se ne dobije kugla testa srednje tvrdoće. 

Ostaviti testo (posuto brašnom) u vangli, pokriveno krpom, da raste sve dok ne udvostruči svoju zapreminu. Kad testo naraste, istresti ga na sto, posut brašnom, pa ga oklagijom razviti na debljinu od oko 1 cm. Premazati puterom i posuti sirom. 

Testo saviti, kao rolat, pa oštrim nožem seći na ''rolatiće'' širine 6-7 cm. 

''Rolatiće'' stavljati u pripremljenu posudu za pečenje (pekla sam u kalupu za tortu prečnika 28 cm), presečenom stranom na dole. 


Preostalo belance umutiti, pa njime premazati celu pogaču. Ostatak putera rasporediti po ružicama. Posuti zrnima susama, lana.... (ili, šta već volite), blago posoliti i ostaviti u kalupu, da raste još dvadesetak minuta. 

Za to vreme ugrejati rernu na 200 stepeni. Staviti pogaču da se peče, i odmah smanjiti temperaturu na 180 stepeni. Pogača se peče nešto više od pola sata, odnosno dok lepo ne porumeni.

2 коментара: