U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

петак, 23. октобар 2015.

MLINCI SA PILETINOM

Mlince spremam na ovaj način već dugi niz godina... zapečene, sa pilećim belim mesom, i sirom gauda... obožavamo ih!

Za ovo prelepo jelo, a za 5 osoba, potrebno je:

- oko 600 gr mlinaca
- 500 gr pilećeg belog mesa (filea)
- malo ulja i putera
- 3 dl kisele pavlake
- malo soli, bibera i suvog začina
- 150 gr gaude (ili nekog drugog zrelog, punomasnog sira)

Pileći file iseći na komade, posoliti, pa ih malo propržiti na ulju i puteru. Ostaviti da
se meso malo prohladi, i za to vreme pripremiti preliv od pavlake, masnoće u kojoj se
peklo meso, malo soli, bibera i suvog začina, i malo vode.

Mlince izlomiti (jer su krti, i ne mogu da se seku nožem) na manje komade i staviti ih u
sud u kojem ćemo ih preliti vrelom  vodom (ne treba da proključa), da omekšaju. Nakon
par minuta ih ocediti od vode, ali sačuvati oko 2 dl vode (ta voda ide u preliv sa
pavlakom). 

Vatrostalni sud podmazati uljem, pa po dnu rasporediti polovinu količine mlinaca. Na
mlince složiti piletinu. 


Zaliti sa polovinom preliva. Preko mesa i preliva rasporediti ostatak mlinaca, pa preliti ostatkom preliva.


Narendati malo sira (preporučujem gaudu ili kačkavalj) odozgo i staviti da se zapeče.
Peći oko pola sata na 200 stepeni, sve dok sir ne dobije lepu, rumenu boju.



2 коментара: