U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

среда, 9. септембар 2015.

GIZELA TORTA

Još jedna lepa starinska torta... Oko nje ima malo više posla, ali je zato preukusna... Predstavljam vam Gizelu, tortu sa blanširanim bademima... 



Kore:

- 15 jaja 
- 15 kašika šećera 
- 15 kašika brašna 
- malo limunove kore 

Fil: 

- 240 gr šećera 
- 1,5 dl vode 
- 350 gr badema (blanširanog i oljuštenog) 
- 300 gr putera 

Bela glazura: 

- 200 gr prah šećera 
- 2-3 kašike vrele vode 
- 1/2 kašičice ulja
- par kapi limunovog soka 

Za ovu tortu neophodno je najpre pripremiti i blanširati bademe, najbolje dan - dva ranije. 

Blanširanje badema: 

Ugrejati u šerpici 5 dl vode, do ključanja. Preliti bademe i ostaviti ih minut, dva. Ocediti od vode, i rukom im skidati ljusku. Ovo je vrlo jednostavno, badem prosto sam sklizne iz ljuske. Nakon toga, bademe ostaviti da se dobro osuše, najbolje preko noći, na par puta savijenoj kuhinjskoj krpi. Po potrebi, promeniti krpu par puta, jer bademi sutradan moraju da budu potpuno suvi, da bi fil bio savršen. Ja sam ih za svaki slučaj još malo sušila u rerni, oko sat vremena na 50 stepeni.

Potpuno suve bademe sutradan samleti, i odmah odvojiti deo badema u jednu manju šolju, kojima ćemo ukrasiti tortu sa strane. 

Kore: 

Za ovu tortu korice se peku kao za Doboš tortu, zato je najbolje imati dva ista lima, jer će pečenje ići mnogo brže. 
Pripremiti 12 krugova od peki papira, prečnika 26 cm. 
Najpre se napravi smesa za korice od 5 belanaca, 5 kašika šećera, polako se doda 5 žumanaca i 5 kašika brašna, pa se izliva (kutlačom, kao za palačinke) na krugove od papira i stavlja u rernu da se korica ispeče.
Korice su vrlo brzo ispečene, za svega 6-7 minuta. ja sam pekla po dve istovremeno, u pećnici sa ventilatorom. Od ove količine (5 jaja) dobiju se 4 korice. 


Savet: Testo od ovih sastojaka (smese od 5 jaja, šećera i brašna) ima masu od 360 - 400 grama, što znači da na svaki papir treba staviti 90 do 100 grama mase.  
Ponoviti postupak sa narednih 5 jaja, pa i sa ostatkom od 5 jaja. 
Korica bi trebalo da bude 12. 
Ovaj put sam, pri filovanju, imala nešto manje fila, pa mi je jedna korica preostala, i nafilovala sam 11 kora.


Fil: 

240 gr šećera preliti sa 1,5 dl vode, i kuvati dok se ne pojave mehurići. Dodati mlevene bademe, dobro izmešati varjačom i skloniti sa vatre. U ovu masu dodati puter, isečen na tanke štapiće, i mešati brzo da se sve lepo ujednači. 
Fil je gotov, i kad se malo prohladi, filovati korice, i tortu sa strane, sve osim gornje korice (na gornju koru ide bela glazura). 
Tortu staviti u frižider, da prenoći, a belu glazuru staviti sutradan. 

Bela glazura: 

200 gr prah šećera umutiti sa 2-3 kašike vrele vode, dodati 1/2 kašičice ulja i par kapi limunovog soka. Brzo izliti na gornju koricu, pazeći da ne curi sa strane. Tortu sa strane ukrasiti onim mlevenim bademom, koji smo na početku izdvojili.




6 коментара: