U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

субота, 29. август 2015.

SALATA MIMOZA

Jedna od omiljenih u našoj kući... Pravim je često, i uvek je dodatak nekom svečanijem ručku, a obično uz roštilj (zbog toga ne dodajem šunku).


Ukrašavam je u skladu sa godišnjim dobom, i onim što nađem na pijaci ili u marketu...

Ovo je velika mera, za oko 8 osoba:

- 10 krompira, obarenih u ljusci, ohlađenih i očišćenih 
- 6 skuvanih jaja 
- 600 gr majoneza
- 7 dl kisele pavlake (sa 20% mlečne masti)
- 350 gr gaude (ili kačkavalja) 
- so, biber

Dresing: majonez i pavlaku izmešati u većoj posudi (kašikom, ne mikserom) i malo posoliti. 

U lepu činiju za salatu prvo izrendati trećinu krompira, pa na sitno rende izrendati jaja i malo sira. 
Preliti dresingom od majoneza i pavlake. 
Ponoviti sve još dva puta, istim redom. 

Na vrhu salate treba da bude sir, sitno izrendan, i odozgo izrendati samo 2 žumanca, takođe sitno izrendana. 

Salatu pokriti folijom, i staviti u frižider da se dobro ohladi do ručka.

Ukrasiti salatu po želji.Moram da priznam da mi je ovo najdraži deo posla... tad pustim mašti na volju i zaigram se peršunovim listom, čerijem, rotkvicama, feferonama... izbor je na vama!

Evo još ideja za ukrašavanje... 







3 коментара:

  1. Lepa salata, al opasna! Kad na nju navalim ne umem da stanem, pa izbegavam da je pravim jer bih celu činiju pojela! ♥

    ОдговориИзбриши
  2. Joooj, da znaš da je tako... i kod mene isti slučaj... a jaja, sir, pavlaka i majonez samo vrebaju iza ćoška i zovu me... :-D

    ОдговориИзбриши